Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrski lekári tvrdia, že dôkazy o chemickom útoku v Dúmá nenašli

Trosky na ulici po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá neďaleko Damasku 16. apríla 2018. Stovky Sýrčanov sa zhromaždili v pondelok v Damasku na podporu ozbrojených síl svojej krajiny, ktorým sa podľa nich podarilo cez víkend čeliť spoločným vzdušným útokom USA, Británie a Francúzska. Zhromaždenie na Umajjovskom námestí prenášali naživo sýrske štátne médiá. Foto: TASR/AP

USA spolu s Britániou a Francúzskom podnikli cez víkend sériu raketových útokov na Sýriu v reakcii na údajný chemický útok.

Damask 16. apríla (TASR) - Sýrska štátna televízia odvysielala rozhovory s takmer desiatkou sýrskych lekárov a zdravotníkov tvrdiacich, že v meste Dúmá nenašli žiadne stopy po použití jedovatého plynu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Televízia al-Ichbáríja odvysielala reláciu v nedeľu večer a zverejnila ju aj na svojom facebookovom účte. Respondenti v rozhovoroch uviedli, že v čase predpokladaného útoku 7. apríla boli v meste Dúmá.

Jeden z lekárov uviedol, že počul niekoho kričať "Chemikálie!". Nevidel však žiadnych ľudí, ktorí by mali symptómy spojené s vystavením chemickej bojovej látke. Iní lekári popisovali, že do podzemných úkrytov preniká prach spôsobujúci dusenie a príznaky spájané s chemickými zbraňami.

Po predpokladanom útoku chemickými zbraňami prevzala kontrolu nad mestom Dúmá sýrska armáda a obkľúčila jednotky povstalcov.

Spojené štáty spolu s Britániou a Francúzskom podnikli cez víkend sériu raketových útokov na Sýriu v reakcii na údajný chemický útok na mesto Dúmá pri metropole Damask, napísala agentúra AP. Sýrska vláda odmieta obvinenia, že použila chemické zbrane.