Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tadžikistan zablokoval Facebook pre šírenie protivládnej propagandy

Oznámil to v utorok tadžický telekomunikačný úrad.

Dušanbe 28. novembra (TASR) - Úrady v Tadžikistane zablokovali prístup na sociálnu sieť Facebook kvôli údajnému rozširovaniu propagandy zameranej voči režimu tejto stredoázijskej krajiny. Oznámil to v utorok tadžický telekomunikačný úrad.

Šéf úradu Beg Zuchurov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že užívatelia siete Facebook rozširujú "špinu a urážky" na adresu najvyšších predstaviteľoch štátu vrátane prezidenta Emomaliho Rachmona.

"Tí ľudia sú za svoju činnosť očividne dobre platení," vyhlásil šéf telekomunikácií, ktorý tiež spomenul, že prijal mnohé žiadosti "rozhorčených občanov Tadžikistanu o zablokovanie semenišťa urážok".

Všetci traja poskytovatelia internetu a traja operátori mobilných telekomunikačných služieb zablokovali v pondelok prístup na Facebook, ktorý má v postsovietskej republike 41.000 registrovaných užívateľov. Medzi nimi je i tamojšie ministerstvo zahraničných vecí, tlačový odbor prezidentskej kancelárie, starosta metropoly Dušanbe a ďalších čelní predstavitelia a úrady.

Ide už o druhé zablokovanie Facebooku v Tadžikistane; prvému došlo v marci tohto roku.

Telekomunikačný úrad zriadil v auguste osobitnú monitorovaciu skupinu internetovej publikačnej činnosti týkajúcej sa Tadžikistanu, ktorá je zložená z dobrovoľníkov - najmä učiteľov, študentov a dôchodcov, pripomína RIA Novosti.