Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Taiwane prebieha námorné vojenské cvičenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949.

Tchaj-pej 22. mája (TASR) - Taiwanské námorníctvo v stredu uskutočňuje veľké vojenské cvičenie s ostrou muníciou pre prípad agresie z pevninskej Číny. Píše o tom agentúra AP.

Stredajšie manévre sú súčasťou každoročného cvičenia Chan-kuang, simulujúceho útok Číny, ktorá si tento ostrovný štát nárokuje ako svoje územie.

Počas cvičenia strieľali taiwanské vojenské plavidlá z kanónov aj raketových systémov a vypúšťali hlbinné pumy. Stíhacie lietadlá nacvičovali vypaľovanie rakiet a protiponorkové lietadlá vypúšťanie vojenských bójí.

Ako upozorňuje agentúra AP, práve ponorky sú považované za najefektívnejšiu konvenčného zbraň, ktorú môže Čína proti taiwanskej armáde nasadiť.

Vláda Taiwanu začala v tejto súvislosti na začiatku mája výstavbu lodenice na výrobu vlastných ponoriek.

Hoci má Taiwan k dispozícii len štyri staré ponorky, tlak Číny znemožňuje Tchaj-peju nákup tohto typu plavidiel zo zahraničia. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v tejto súvislosti uviedla, že jedinou možnosťou pre Taiwan, ako získať ponorky, je "vyrábať ich samostatne". Podľa predbežných plánov by v lodenici malo byť do roku 2025 vybudovaných osem dieselových ponoriek.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým v prípade potreby môže prevziať kontrolu prostredníctvom sily.

Taiwan sám seba pokladá za zvrchovaný štát, ktorý má vlastný politický systém, menu a súdnictvo. Oficiálne však nikdy nezávislosť od Číny nevyhlásil.