Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tajani v pléne EP vyzdvihol úlohu novinárov pri obrane ľudských práv

Na archívnej snímke predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak krátko po začatí decembrového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Brusel/Štrasburg 11. decembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v pondelok večer pri príležitosti sedemdesiateho výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv vyzdvihol úlohu novinárov pri obrane týchto práv.

Stalo sa tak krátko po začatí decembrového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

"Európsky parlament bol vždy popredným obhajcom ľudských práv," uviedol Tajani v pléne zákonodarného zboru EÚ. V tejto súvislosti poukázal aj na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorou EP už 30 rokov oceňuje osoby a organizácie, ktoré významným spôsobom prispievajú k boju za ľudské práva.

Sacharovova cena za rok 2018 bude v stredu udelená ukrajinskému filmovému režisérovi Olehovi Sencovovi, ktorý si v Rusku odpykáva dvadsaťročné väzenie.

Význam Sacharovovej ceny je aj v tom, že päť jej laureátov získalo v minulosti aj Nobelovu cenu za mier. Tajani pri tejto príležitosti zagratuloval držiteľom Sacharovovej ceny Denisovi Mukwegemu a Nádji Murádovej, ktorí si v pondelok v Osle prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier.

Tajani zároveň vyjadril ľútosť nad úmrtím ruskej aktivistky za ľudské práva Ľudmily Alexejevovej, ktorá získala Sacharovovu cenu v roku 2009.

Podľa jeho slov novinári sú tí, ktorí tvoria "prvú líniu" pri obrane ľudských práv, a nezabudol pripomenúť vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, slovenského novinára Jána Kuciaka a saudskoarabského žurnalistu Džamála Chášúkdžího, pričom pozornosť upriamil aj na množstvo nespravodlivo väznených novinárov na celom svete.

Spravodajca TASR Jaromír Novak