Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Talianska ľavica sa s pravicou nedohodla, širokú koalíciu stále chcú

Enrico Letta Foto: TASR/AP

Rozpory medzi jednotlivými politickými tábormi sú podľa dezignovaného premiéra Lettu naďalej významné a rokovania si tak vyžiadajú mnoho ďalších hodín.

Rím 25. apríla (TASR) - Dezignovaný taliansky premiér Enrico Letta dnes večer uviedol, že úvodný deň rozhovorov o vytvorení novej vlády bol povzbudivý. Rozpory medzi jednotlivými politickými tábormi sú však podľa neho naďalej významné a rokovania si tak vyžiadajú "mnoho ďalších hodín", informovala tlačová agentúra Reuters.

Letta (46), predstaviteľ stredoľavej Demokratickej strany (PD), chce podľa vlastných slov využiť piatok ako "deň na rozmýšľanie" o tom, aké má vyhliadky na zostavenie širokej koalície. Novú vládu sa v Taliansku nedarí sformovať už dva mesiace od volieb, po ktorých vznikla v parlamente patová situácia.

Letta dve hodiny hovoril s predstaviteľmi hlavnej stredopravej strany, Ľudu slobody (PdL) expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorá vstup do vlády podmieňuje zaradením svojich ekonomických priorít - rastových opatrení a daňových úľav - do vládneho programu.

Prezident nalieha na vytvorenie širokej koalície

Novozvolený prezident Giorgio Napolitano, ktorý poveril Lettu zostavením vlády v stredu, podľa politických zdrojov nalieha na vytvorenie širokej koalície do pondelka a hlasovanie o dôvere v oboch komorách parlamentu začiatkom budúceho týždňa.

Letta je vnímaný ako umiernený politik schopný vládnuť pomocou dosahovania konsenzu. Prieskum pre štátnu televíziu ukázal, že do funkcie by vstúpil s podporou 43 percent občanov.

Očakáva sa, že v budúcej vláde budú PD, PdL, ako aj centristická skupina doterajšieho premiéra Maria Montiho.

Protestné Hnutie piatich hviezd, najväčšia samostatná strana v dolnej komore parlamentu, potvrdilo, že bude sedieť v opozícii, podporí však konkrétne reformy. Podobný postoj zaujala federalistická Liga Severu, bývalý Berlusconiho spojenec, ktorá s nevôľou vníma možné spojenectvo stredopravého tábora s ľavicou.