Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na severe Ruska vysadili z vlaku troch amerických diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severodvinsk je mesto, ktoré môže cudzinec navštíviť len na základe úradného povolenia.

Moskva 16. októbra (TASR) - Troch amerických diplomatov vysadili z vlaku smerujúceho z obce Ňonoksa do mesta Severodvinsk na severovýchode ruskej Archangeľskej oblasti, informovala v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

"K incidentu došlo 14. októbra," uviedol zdroj. Diplomatov podľa neho vysadili z vlaku pre podozrenie z porušenia podmienok, ktoré sa vzťahujú na cudzincov navštevujúcich Rusko.

Severodvinsk je mesto, ktoré môže cudzinec navštíviť len na základe úradného povolenia.

Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov pre TASS uviedol, že o tejto záležitosti nemá žiadne informácie. "Touto záležitosťou sa nezaoberám, nespadá do kompetencií guvernéra," dodal.

V testovacom stredisku Ňonoksa došlo 8. augusta počas testovania novej rakety k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy siedmich osôb. Po nehode zaznamenali v neďalekom meste Severodvinsk nakrátko zvýšenie úrovne rádioaktivity nad bežný priemer. Prezident Vladimir Putin neskôr uviedol, že k výbuchu došlo počas testovania "nových sľubných zbraní".

MZV USA: Naši diplomati, vysadení z vlaku, informovali Rusov o svojej ceste


Washington/Moskva 16. októbra (TASR) - Traja americkí diplomati, ktorých vysadili z vlaku smerujúceho z obce Ňonoksa do mesta Severodvinsk na severovýchode ruskej Archangeľskej oblasti, "riadne informovali" ruské orgány o svojej ceste. Pre agentúru TASS to potvrdilo v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Americkí diplomati boli na oficiálnej ceste a riadne informovali ruské orgány o svojej ceste," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia.