Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

TEPLOTNÝ REKORD: Na najvyššom vrchu v Maďarsku namerali 10,6 stupňa

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Doteraz najnižšie denné maximum pripadajúce na 7. augusta s hodnotou 11,4 stupňa Celzia namerali meteorológovia v roku 1941.

Budapešť 8. augusta (TASR) — Na najvyššom vrchu v Maďarsku Kékestető v pohorí Matra dosiahla v pondelok maximálna denná teplota iba 10,6 stupňa Celzia, čím padol 82-ročný rekord najnižšej teploty pre 7. august. Oznámila to v utorok Celoštátna meteorologická služba (OMSZ) na svojej webovej stránke, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Meteorologická služba pripomenula, že za nedeľným studeným frontom dorazil v západnom až severozápadnom prúdení do Karpatskej kotliny veľmi chladný vzduch, ktorý určoval počasie aj v pondelok. V dôsledku toho sa vzduch na vrchu Kékestető počas dňa zohrial iba na 10,6 stupňa Celzia, čím sa vytvoril nový rekord najnižšej teploty pre tento deň.

Doteraz najnižšie denné maximum pripadajúce na 7. augusta s hodnotou 11,4 stupňa Celzia namerali meteorológovia v roku 1941 na meteorologickej stanici Dobogókő v Komárňansko-ostrihomskej stolici.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)