Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Thajsko dohliadne na filmy o chlapcoch uviaznutých v jaskyni

Lekári uviedli, že všetkých 13 zachránených je zdravých po fyzickej aj duševnej stránke. Chlapci pribrali v priemere okolo troch kilogramov, odkedy ich vyviedli z jaskyne. Foto: TASR/AP

Thajský minister kultúry Vira Rodžpočanarat uviedol, že na budúcotýždňovom zasadaní kabinetu navrhne vytvorenie osobitnej komisie na dohľad nad produkciou takýchto filmov.

Bangkok 20. júla (TASR) - Thajská vojenská vláda v piatok vyhlásila, že chce mať pod kontrolou filmové vyobrazenie utrpenia a hrdinskej záchrany mladých futbalistov z jaskyne na severe krajiny. Udalosť vyvolala celosvetový záujem a upútala pozornosť mnohých zahraničných režisérov, informuje agentúra AP.

Thajský minister kultúry Vira Rodžpočanarat uviedol, že na budúcotýždňovom zasadaní kabinetu navrhne vytvorenie osobitnej komisie na dohľad nad produkciou takýchto filmov, dokumentov a videí súvisiacich s 12 mladými futbalistami a ich 25-ročným trénerom, ktorí uviazli v jaskyni v dôsledku povodní na takmer tri týždne.

Thajský vládny úrad pre film už aj v súčasnosti reguluje produkciu filmov zahraničných spoločností na území Thajska, pripomína AP. Thajský minister kultúry však uviedol, že komisia, ktorej členovia budú z viacerých ministerstiev, bude vykonávať dohľad na obsahom, licenčnými záležitosťami a ochranou súkromia zachránených chlapcov a ich rodín.

Traja z dvanástich vyslobodených mladých thajských futbalistov sedia na posteliach v nemocničnej izbe v Mae Sai v thajskej provincii Čiang Rai 11. júla 2018. Všetkých 12 mladých futbalistov a trénera sa podarilo vyslobodiť po dramatickej trojdňovej záchrannej operácii v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, blízko hraníc Thajska s Mjanmarskom.Tím navštívil málo preskúmanú jaskyňu ešte 23. júna po tréningu, uviazol však vnútri po tom, čo prívalová povodeň zablokovala východ z jaskyne.
Foto: TASR/AP


Dvanásť futbalistov, chlapcov vo veku 11 až 16 rokov, a ich 25-ročný tréner uviazli v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai na severe Thajska 23. júna, keď im blesková záplavová voda znemožnila vyjsť jediným východom z jaskyne.

Na videosnímke z 3. júla 2018 fthajský záchranár pomáha zrenenému chlapcovi v jaskyni v Thajsku. Z lekárskeho posudku 12 chlapcov a ich futbalového trénera, ktorí uviazli v jaskyni v Thajsku, vyplýva, že je príliš nebezpečné skúšať ich vyviesť zo zaplavenej jaskyne. Nový lekársky posudok ukázal, že dvaja chlapci a tréner trpia vyčerpanosťou v dôsledku podvýživy. Potápači im tiež začali vháňať kyslík do komory, v ktorej sa nachádzajú.
Foto: TASR/AP


Vyslobodili ich po takmer troch týždňoch počas namáhavej trojdňovej záchrannej operácie, na ktorej sa zúčastnili špičkoví jaskynní potápači. Tí pomáhali chlapcov vyviesť von z jaskyne - viedli ich úzkymi chodbami zaplavenými vodou.