Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump: Kurdi možno prepustili väzňov z IS v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trumpovo minulotýždňové rozhodnutie stiahnuť sa z danej oblasti - a uvoľniť tak cestu tureckej vojenskej operácii - v Spojených štátoch skritizovali ako zradu kurdských spojencov Ameriky.

Washington 14. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že kurdskí bojovníci zrejme prepustili uväznených džihádistov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) preto, aby donútili Spojené štáty ďalej sa zapájať do situácie v severovýchodnej Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americké ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že Trump nariadil stiahnutie 1000 vojakov zo severnej Sýrie - takmer celú pozemnú silu v tejto krajine zmietajúcej sa v dlhej vojne, pretože Turecko zintenzívnilo ofenzívu proti tamojším kurdským silám.

Trumpovo minulotýždňové rozhodnutie stiahnuť sa z danej oblasti - a uvoľniť tak cestu tureckej vojenskej operácii - v Spojených štátoch skritizovali ako zradu kurdských spojencov Ameriky, keďže kurdské jednotky jej pomáhali bojovať proti IS. Kritici tiež varovali, že hrozí oživenie tejto militantnej organizácie.

"Európa mala šancu prevziať si väzňov z IS, ale nechcela mať výdavky. 'Nech platia Spojené štáty,' povedala si," napísal na Twitteri Trump.



"Kurdi možno niektorých prepustili, aby nás do toho zatiahli. Ľahko ich (džihádistov) môže znova pochytať Turecko alebo európske krajiny, z ktorých mnohí pochádzajú, ale mali by si rýchlo pohnúť," dodal v tvíte šéf Bieleho domu.

Kurdské úrady v nedeľu informovali, že 800 príbuzných militantov IS, zadržiavaných v tábore v meste Ajn Ísá na severe Sýrie, ušlo práve vďaka bombardovaniu blízkeho okolia tureckými silami.

Turecko v pondelok poprelo, že jeho ofenzíva umožnila väzňom z IS ujsť zo zadržiavacích táborov, a obvinilo kurdských militantov, že to oni väzenie zámerne "vyprázdnili".

Turecko už šiesty deň podniká v Sýrii ofenzívu proti sýrskym kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG), ktoré vníma ako "teroristov". YPG však boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti IS, keď v časti Sýrie, aj susedného Iraku, vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát.

Spojené štáty a ich partneri odsúdili tureckú inváziu, ale ich vyhrážky sankciami Ankaru v Sýrii nezastavili.