Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump navštívi 5. júna Írsko, stretne sa s premiérom Varadkarom

Na snímke americký prezident Donald Trump vystupuje z lietadla po prílete. Foto: TASR/AP

Problematický bol najmä výber miesta bilaterálnej schôdzky. Podľa denníka The Irish Times nebol Varadkar veľmi ochotný stretnúť sa s Trumpom v jeho írskom golfovom rezorte.

Washington 22. mája (TASR) - Americký prezident Donald Trump navštívi spoločne so svojou manželkou Melaniou 5. júna Írsko. Návšteva sa uskutoční na pozvanie írskeho premiéra Lea Varadkara, ktorý sa s Trumpom stretne v meste Shannon na západe krajiny. Oznámil to Biely dom, uviedla v stredu agentúra AP.

Viaceré írske médiá informovali, že problematický bol najmä výber miesta bilaterálnej schôdzky. Podľa denníka The Irish Times nebol Varadkar veľmi ochotný stretnúť sa s Trumpom v jeho írskom golfovom rezorte a želal si neutrálnejšie miesto.

Podpredseda írskej vlády a minister zahraničných vecí Simon Coveney správy o údajnom diplomatickom spore pri výbere miesta označil za "úplne prehnané" a v niektorých prípadoch i nepravdivé.

Americký prezident sa v Írsku zastaví počas svojho nadchádzajúceho júnového turné po Európe, v rámci ktorého zavíta do Británie a následne do Francúzska.

Do Británie pozvala Trumpa s manželkou kráľovná Alžbeta II. Na štátnej návšteve tam americký prezident bude od 3. do 5. júna, pričom stretnúť by sa mal okrem kráľovnej aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Očakáva sa, že jeho návštevu v Británii budú sprevádzať masívne protesty, píše agentúra DPA.

Po Británii navštívi americký prezident Írsko a o deň neskôr, 6. júna, zavíta do Francúzska na spomienkové slávnosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii, pričom stretnúť by sa mal s tamojším prezidentom Emmannuelom Macronom.