Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump podporuje návrat Romneyho do politiky, predtým ho kritizoval

Dezignovaný americký prezident Donald Trump (vľavo) a Mitt Romney si podávajú ruky počas stretnutia v súkromnej rezidencii Trumpa. Archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Romney, bývalý republikánsky prezidentský kandidát, ohlásil svoju kandidatúru vo videu zverejnenom 16. februára.

Washington 20. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump podporuje kandidatúru svojho vnútrostraníckeho kritika Mitta Romneyho na kreslo v Senáte. Romney bude "skvelý senátor" a "dôstojný nástupca" terajšieho senátora z Utahu Orrina Hatcha, uviedol Trump v noci na utorok na Twitteri. "Má moju plnú podporu," dodal.

Romney, bývalý republikánsky prezidentský kandidát, ohlásil svoju kandidatúru vo videu zverejnenom 16. februára. Pozorovatelia predpokladajú, že v súboji o senátne kreslo bude jasným favoritom.

Hatch, ktorý má 83 rokov a sedemkrát bol znovuzvolený, v januári oznámil, že po 40 rokoch v Senáte odchádza do dôchodku a v jesenných voľbách sa už nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie. Je jedným z najvernejších stúpencov Trumpa. Ten Hatcha v decembri osobne navštívil, aby ho presvedčil, nech zostane.

Romney, guvernér štátu Massachusetts v rokoch 2003-2007, sa takisto na Twitteri Trumpovi obratom poďakoval za podporu. "Dúfam, že v priebehu kampane tiež získam podporu obyvateľov Utahu," napísal.

Romneyho v prezidentských voľbách v roku 2012 porazil demokrat Barack Obama, následne sa viac-menej stiahol z politického života. Pred ďalšími voľbami v roku 2016 patril k najtvrdším kritikom Donalda Trumpa v rámci jeho vlastnej Republikánskej strany.

Trump ho vo februári 2016 označil za "jedného z najhlúpejších a najhorších kandidátov v histórii Republikánskej strany". Romney mu to vrátil, keď Trumpa nazval "podvodníkom". Po prezidentských voľbách kritizoval okrem iného jeho imigračnú politiku.

Mitt Romney má 70 rokov, hlási sa k mormónskej viere a vlani absolvoval liečbu na rakovinu prostaty.