Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump vyhlásil, že USA nebudú táborom migrantov

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pred vyhlásením k vesmírnej politike USA uviedol, že ľudia, ktorí sú v Spojených štátoch ilegálne, spôsobujú "smrť a deštrukciu".

Washington 18. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že USA nebudú "táborom migrantov" alebo "zariadením na držanie migrantov".

Podľa Trumpa, ktorý čelí kritike za politiku oddeľovania rodičov od detí z radov imigrantov na americko-mexických hraniciach, je to "chyba demokratov". Pred vyhlásením k vesmírnej politike USA uviedol, že ľudia, ktorí sú v Spojených štátoch ilegálne, spôsobujú "smrť a deštrukciu". "Krajina bez hraníc nie je vôbec krajina," uviedol.

Americké imigračné úrady začali nedávno oddeľovať rodičov od detí, keď uchádzači o azyl, ktorí väčšinou unikajú pred násilím v Strednej Amerike, prichádzajú na hranicu medzi USA a Mexikom. Tento postup odsudzuje opozícia, ľudskoprávni aktivisti a aj niektorí zákonodarcovia z Trumpovej vlastnej Republikánskej strany.

Oddeľovanie rodičov od detí je podľa agentúry AP dôsledkom politiky "nulovej tolerancie" zo strany Trumpovej administratívy oznámenej v apríli, ktorá maximalizuje trestné stíhanie osôb vstupujúcich do USA ilegálne. To znamená, že dospelých umiestnia do väzby, kde čakajú na súd, a deti im odoberú.