Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ďalšie rokovania Ukrajiny a Ruska sa v pondelok začnú v Istanbule

Na archívnej snímke z 10. marca 2022 ruský minister zahraničných vecí Segej LAvrov (tvárou) a ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba počas stretnutia v tureckom letovisku Antalya. Foto: TASR/AP

Kyjev požaduje právne záväzné bezpečnostné záruky, ktorými by skupina krajín poskytla Ukrajine ochranu pred budúcimi útokmi.

Ankara/Kyjev 28. marca (TASR) - Ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sa má začať v pondelok v Istanbule. Bez bližších podrobností to v pondelok oznámil nemenovaný popredný turecký predstaviteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v nedeľu telefonicky dohodol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, že ďalšie kolo mierových rokovaní sa uskutoční v Istanbule. Ankara dúfa, že rozhovory povedú k dosiahnutiu prímeria.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko naopak v pondelok uviedol, že na rokovaniach neočakáva dosiahnutie nijakého zásadného posunu. "Nemyslím si, že v hlavných otázkach dôjde k nejakému pokroku," povedal.

Turecko podľa slov zástupcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Ihora Žovkvu patrí ku krajinám, ktoré by mohli Kyjevu poskytnúť bezpečnostné záruky ako súčasť prípadne dohody o ukončení vojny dosiahnutej s Ruskom. "Turecko patrí medzi krajiny, ktoré by sa v budúcnosti mohli stať garantmi našej bezpečnosti," povedal Žovkva.

Kyjev požaduje právne záväzné bezpečnostné záruky, ktorými by skupina krajín poskytla Ukrajine ochranu pred budúcimi útokmi.