Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Turecko ponechá hranicu so Sýriou otvorenú pre utečencov

Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov podľa dnešného oznámenia eviduje v súčasnosti približne 120.000 sýrskych utečencov v štyroch susedných krajinách.

Ženeva/Bonn 25. júla (TASR) - Turecko uzatvára svoju hranicu so Sýriou pre komerčnú dopravu, ponechá ju však otvorenú pre utečencov unikajúcich pred konfliktom v krajine. Uviedol to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Dostali sme uistenia, že ostane otvorená. Hranica je uzavretá pre všetku komerčnú dopravu v oboch smeroch, to oznámila turecká vláda," povedala hovorkyňa UNHCR Sybella Wilkesová pre tlačovú agentúru Reuters.

Do Turecka v noci na dnes podľa nej prišlo približne 300 Sýrčanov, niektorí neoficiálnymi cestami. "Turecká vláda stále aktívne víta utečencov a ponúka im ochranu," dodala hovorkyňa.

Tureckí predstavitelia predtým oznámili, že v dôsledku zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie budú od dnešného dňa uzavreté z tureckej strany všetky hraničné priechody so Sýriou. Pri obsadení sýrskej strany jedného z hraničných priechodov povstalcami minulý týždeň vylúpili alebo podpálili desiatky tureckých nákladných áut.

"Máme vážne obavy o bezpečnosť tureckých nákladných vozidiel, pokiaľ ide o ich vstup a návrat zo Sýrie," povedal turecký minister hospodárstva Zafer Caglayan s tým, že počet nákladných vozidiel cestujúcich do Sýrie tento rok už poklesol o 87 percent.

Caglayan novinárom povedal, že turecké nákladné vozidlá nevpustia do Sýrie, aj keď v opačnom smere nebudú platiť žiadne obmedzenia.

UNHCR podľa dnešného oznámenia eviduje v súčasnosti približne 120.000 sýrskych utečencov v štyroch susedných krajinách: v Iraku (7490), Jordánsku (36.323), Libanone (31.004) a Turecku (43.387). Tri štvrtiny z nich sú ženy a deti. Úrad OSN momentálne naliehavo buduje stanový tábor v Jordánsku, kde sa počet prichádzajúcich Sýrčanov v posledných týždňoch zvýšil na 1200-1300 za deň. Až 6500 ľudí tam žije v púštnych podmienkach, uviedla Wilkesová.

"Som veľmi vďačný susedným krajinám, že nachádzajú hranicu otvorenú pre utečencov," povedal vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres. Zdôraznil však, že na miestach príchodu utečencov je nedostatok ubytovania, vody, liekov i potravín.