Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Turecko uzavrie všetky hraničné priechody so Sýriou

Foto: TASR/AP

K opatreniu pritom došlo po tom, čo hovorca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí Džihád Makdísí v pondelok uviedol, že Sýria by chemické zbrane síce nikdy nenasadila proti.

Istanbul 25. júla (TASR) - Turecko by malo dnes uzavrieť svoju stranu hraničných priechodov so Sýriou. S odvolaním sa na ministra obchodu Hayatiho Yaziciho o tom informovala turecká spravodajská televízia NTV.

Predstaviteľ ministerstva obchodu pre agentúru Reuters povedal, že uzavretie priechodov je reakciou na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu, pričom sa týka len troch priechodov, ktoré sú ešte otvorené.

Opatrenie prichádza po tom, ako sýrski povstalci získali minulý týždeň kontrolu nad sýrskou stranou viacerých priechodov na hranici s Tureckom. Po zatvorení tureckej strany nebudú môcť cez hranicu prechádzať vozidlá, utečenci zo Sýrie prekračujú tureckú hranicu pašeráckymi trasami.

Kedysi dobré vzťahy medzi Tureckom a Sýriou sa zhoršili po vypuknutí protestov proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred 17 mesiacmi. Turecko poskytlo útočisko desaťtisícom sýrskych utečencov i povstalcov a vyzýva Asada na odstúpenie po tom, ako nereagoval na apely na reformy. Napätie medzi oboma krajinami výrazne narástlo po júnovom zostrelení tureckého lietadla sýrskou armádou.

Foto: TASR/AP


Turecko posiela k sýrskym hraniciam expertov na chemické zbrane

Turecká armáda vyslala dnes do oblasti hraníc so Sýriou tím špecialistov na ochranu pred chemickými zbraňami. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra Reuters.

K opatreniu pritom došlo po tom, čo hovorca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí Džihád Makdísí v pondelok uviedol, že Sýria by chemické zbrane síce nikdy nenasadila proti povstalcom alebo civilistom v krajine, avšak mohla by ich použiť proti zahraničným agresorom.

Podľa tlačovej agentúry Dogan bol už pred dvoma mesiacmi tím tureckých špecialistov premiestnený zo západného Turecka do centrálnej časti krajiny. Časť špecialistov sa najnovšie presunula k sýrskym hraniciam.

Agentúra Dogan neuviedla zdroj informácií. Turecká armáda ani vláda sa zatiaľ k správam nevyjadrili.