Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Turecko sa pridáva k žalobe Juhoafrickej republiky na Izrael

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

JAR koncom decembra minulého roka zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Istanbul 2. mája (TASR) – Turecko sa pridá k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan tento krok oznámil v stredu v Ankare. Spresnil, že detaily účasti na žalobe stále dolaďujú.

JAR koncom decembra minulého roka zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde. Odvolávala sa na násilie zo strany armády a vyjadrenia izraelských politikov a vojenských veliteľov.

Izrael žalobu odsúdil a označil ju za nepodloženú a absurdnú.

MSD v januárovom predbežnom rozhodnutí uznal, že v Pásme Gazy existuje riziko genocídy, no nenariadil Izraelu ukončiť tamojšiu vojenskú operáciu. Súd uviedol, že Izrael musí podniknúť všetky opatrenia potrebné na zabránenie genocídnym činom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je dôrazným kritikom izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy. Tá je zameraná na zničenie islamistického hnutia Hamas, ktorého militanti pri rozsiahlom útoku na Izrael vlani 7. októbra zabili 1200 ľudí. Erdogan tiež obvinil Izrael z "genodícy".