Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tureckým záchranárom sa spod trosiek podarilo vyslobodiť ďalšieho muža

Záchranári vynášajú ženu Naime Sakarovú, ktorú našli v sutinách zrútenej budovy po ničivom zemetrasení 13. februára 2023 v tureckom meste Adiyaman. Foto: TASR/AP

Troch ľudí vrátane 14-ročného chlapca sa podarilo zachrániť v noci na piatok.

Antakya 17. februára (TASR) - Tureckým záchranárom sa v piatok podarilo spod trosiek vyslobodiť ďalšieho človeka. Zachránený muž bol po ničivom zemetrasení, ktoré minulý týždeň postihlo pohraničnú oblasť medzi Tureckom a Sýriou, zasypaný takmer 12 dní. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Muža (45) zachránili v tureckej provincii Hatay 278 hodín po zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré si v Turecku a Sýrii vyžiadalo viac ako 41.000 obetí.

Na sociálnych sieťach boli zverejnené zábery, ktoré zachytávajú, ako záchranári opatrne nesú prikrytého muža na nosidlách cez ruiny spustošenej budovy do sanitky, opisuje AFP.

Záchranári naďalej pokračujú v hľadaní preživších vo viacerých zasiahnutých oblastiach i napriek tomu, že od zemetrasenia ubehlo už takmer 12 dní a v oblasti panuje chladné počasie.

Troch ľudí vrátane 14-ročného chlapca sa podarilo zachrániť v noci na piatok, pripomína AFP.

Zemetrasenie zasiahlo celkovo 11 tureckých provincií. Tureckí predstavitelia uviedli, že záchranné operácie v troch provinciách - Adana, Kilis a Šanliurfa - boli ukončené.

Ľudia sú schopní bez vody prežiť približne 72 hodín, pripomína DPA. Tí, ktorých sa podarí z trosiek ešte aj v súčasnosti zachrániť živých, museli podľa vyjadrení lekárov nájsť nejaký spôsob, ako sa vodou zásobiť.