Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident Erdogan navštívi Moldavsko po vyhostení učiteľov

Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Moldavska uviedol, že Erdogan navštívi krajinu 17.-18. októbra a pricestuje aj do autonómneho regiónu Gagauzsko, kde žije rusky hovoriaca kresťanská turkická skupina obyvateľstva.

Kišiňov 26. septembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi Moldavsko niekoľko týždňov po tom, čo táto bývalá sovietska republika v spoločnej operácii s tureckou tajnou službou vyhostila sedem tureckých učiteľov. O návšteve Erdogana informovali v stredu moldavskí predstavitelia.

Prezident Igor Dodon uviedol, že Erdogan navštívi krajinu 17.-18. októbra a pricestuje aj do autonómneho regiónu Gagauzsko na juhu Moldavska, kde žije rusky hovoriaca kresťanská turkická skupina obyvateľstva.

Tureckých učiteľov, ktorí pracovali pre súkromnú strednú školu, vykázali z Moldavska 6. septembra pre údajné napojenie na moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile v USA. Ten je Tureckom obviňovaný zo zorganizovania prekazeného pokusu o prevrat z roku 2016. Gülen popiera podiel na puči. Nie je jasné, čo sa stalo s učiteľmi po ich návrate do Turecka, uviedla tlačová agentúra AP.

Moldavský prezident Dodon na svojej stránke na Facebooku v utorok napísal, že cieľom Erdoganovej návštevy je upevniť dvojstranné vzťahy "v oblastiach spoločného záujmu".