Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Turecký súd poslal do väzenia šiestich novinárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na viac ako desať rokov väzenia bol odsúdený redaktor dnes už neexistujúceho denníka Zaman Mümtazer Türköne, ako aj šéf jeho ankarskej redakcie Mustafa Önal.

Istanbul 6. júla (TASR) - V Turecku odsúdili na dlhoročné tresty väzenia šiestich novinárov obžalovaných z trestných činov súvisiacich s terorizmom. Ďalších piatich novinárov súd oslobodil. Informovala o tom agentúra AP.

Na viac ako desať rokov väzenia bol odsúdený redaktor dnes už neexistujúceho denníka Zaman Mümtazer Türköne, ako aj šéf jeho ankarskej redakcie Mustafa Önal. Na deväť rokov poslal súd za mreže Ibrahima Karayegena a viac ako osemročné tresty vymeral Alimu Bulačovi, Šahinovi Alpayovi a Ahmetovi Turanovi Alkanovi.

Všetci odsúdení novinári boli zadržaní krátko po pokuse o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku v noci z 15. na 16. júla 2016. Obvinení boli z členstva v teroristickej organizácii, porušovania tureckej ústavy a iných trestných činov.

Z koordinácie prevratu obviňuje turecká vláda duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v USA, ku ktorému mal denník Zaman blízko. Gülen akúkoľvek spojitosť s prevratom odmieta.

Od pokusu o vojenský puč uväznili v Turecku viac ako 50.000 ľudí a 150.000 ďalších prišlo o prácu. Zadržali tiež viac ako 120 novinárov.