Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Rusko si vymenili telá desiatok zabitých vojakov

Ukrajinskí vojaci jazdia na obrnenom vozidle počas ťažkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 9. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Koľko mŕtvych vojakov získalo späť Rusko, nebolo oznámené. Moskva zatiaľ takúto výmenu nepotvrdila.

Kyjev 14. apríla (TASR) - Ukrajina a Rusko si opätovne vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Ako uviedlo v piatok na platforme Telegram ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území, Kyjev získal z Moskvou okupovaných území telá 82 padlých obrancov. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

Ukrajinské ministerstvo podľa Reuters nespresnilo, ako telá vojakov získalo, avšak poznamenalo, že sa tak udialo "v súlade s normami Ženevského dohovoru".

Koľko mŕtvych vojakov získalo späť Rusko, nebolo oznámené. Moskva zatiaľ takúto výmenu nepotvrdila.

Ukrajine bolo za takmer 14 mesiacov ruskej ofenzívy odovzdaných podľa údajom tamojších úradov približne 800 mŕtvych tiel. O celkovom počte ukrajinských obetí existujú len dohady, dodáva DPA. Kyjev totiž považuje počte obetí na svojej strane za štátne tajomstvo. Údaje o svojich stratách neuvádza ani Rusko.

Z údajov uniknutých amerických vojenských dokumentov vyplýva, že od začiatku vojny bolo zabitých 17.500 ukrajinských vojakov, uvádza stanica Sky News.