Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tymošenková vyhlásila hladovku, chce od Janukovyča podpis dohody s EÚ

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková Foto: TASR/AP Photo

Pred úradom ukrajinskej vlády v Kyjeve, kde sa dnes konala protestná akcia opozície, zatkla polícia dvoch jej účastníkov.

Kyjev 25. novembra (TASR) - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková vyhlásila protestnú hladovku, aby donútila prezidenta Viktora Janukovyča podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Oznámil to dnes jej právnik.

"Na znamenie jednoty s vami vyhlasujem časovo neobmedzenú protestnú hladovku s požiadavkou na Janukovyča, aby podpísal asociačnú dohodu," odkázala Tymošenková v liste, ktorý podľa agentúry Reuters pred demonštrantmi v Kyjeve prečítal jej právnik Serhij Vlasenko.

Pred úradom ukrajinskej vlády v Kyjeve, kde sa dnes konala protestná akcia opozície, zatkla polícia dvoch jej účastníkov.

Akciu zvolala opozícia na protest proti rozhodnutiu ukrajinskej vlády pozastaviť prípravu podpísania asociačnej zmluvy s EÚ dnes v Kyjeve. Podujatie prerástlo predpoludním do potýčok s políciou.

Médiá informovali, že polícia proti demonštrantom použila obušky a slzotvorný plyn. Neskôr však ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia nepoužila nijaké mimoriadne metódy, ani obušky, ani slzotvorný plyn. Reagovala však na agresívne správanie sa časti demonštrantov, ktorí voči zasahujúcim policajtom použili slzotvorný plyn ako prví.

Pred zhromaždenými vystúpil aj Vitalij Kličko, jeden z lídrov ukrajinskej opozície, ktorý avizoval, že protestné akcie opozície budú trvať dovtedy, kým vláda nezmení svoje rozhodnutie a neobnoví prípravné práce na podpísanie zmlúv s EÚ.

Vitalij Kličko počas protestnej akcie
Foto: TASR/AP
Iný vodca ukrajinskej zjednotenej opozície, Arsenij Jaceňuk, ktorý je na čele strany Baťkivščyna, pricestoval dnes do Charkova, aby sa stretol s odsúdenou expremiérkou Juliou Tymošenkovou, liečiacou sa v miestnej nemocnici.

Na sociálnej sieti Twitter Jaceňuk napísal: "Už som v Charkove. Čo si vymyslia tentoraz?", čím pripomenul nedávnu minulosť, keď mu úrady pod rôznymi zámienkami zabránili v návšteve líderky v ukrajinskej nemocnici. Na návštevu matky čaká aj jej dcéra.

Ich návšteva je otázna, keďže agentúra UKRINFORM medzičasom informovala, že charkovská nemocnica vydala zákaz návštev chorých, ktorý zdôvodnila nárastom infekčných ochorení v meste i oblasti. V súvislosti s nárastom infekčných ochorení v populácii primátor Charkova nariadenie o odložení masových podujatí.

Rozhodnutie nepodpísať dohodu s EÚ bolo ťažké, tvrdí Janukovyč

Rozhodnutie Ukrajiny prerušiť prípravy na podpísanie prelomovej obchodnej a asociačnej zmluvy s Európskou úniou (EÚ) bolo podľa dnešného vyhlásenia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča ťažké a vynútili si ho ekonomické podmienky krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prezident, ktorý mal túto dôležitú zmluvu podpísať v piatok na summite Východného partnerstva v litovskom hlavnom meste Vilnius, počas televízneho príhovoru povedal: "Chcel by som zdôrazniť, že neexistuje iná možnosť než vytvoriť na Ukrajine spoločnosť európskych štandardov. Moja politika sa o to vždy snažila a bude v tom aj naďalej dôsledne pokračovať".

Ukrajinská vláda vo štvrtok ohromila európskych lídrov vyhlásením, že odstupuje od prípravného procesu na podpísanie dohody a obnovuje svoje obchodné styky s Ruskom, ktoré bolo proti podpísaniu zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Rozhodnutie vlády vyvolalo v uliciach Kyjeva proeurópske demonštrácie aj zrážky s políciou.

V nedeľu sa v Kyjeve i mnohých ďalších ukrajinských mestách konali protivládne demonštrácie, pričom len v hlavnom meste sa na nich podľa rôznych odhadov zúčastnilo 50.000-100.000 ľudí.


V Kyjeve došlo v nedeľu podvečer aj k potýčkam s demonštrantmi. Ohľadne pokusu o útok na vládnu budovu, ktorý sa odohral počas víkendu, sa začalo trestné konanie vo veci výtržníctva a kladenia odporu príslušníkom bezpečnostných zložiek.

Trestné oznámenie na postup polície v Kyjeve podali aj dvaja z účastníkov demonštrácie - poslanec a novinárka -, ktorí tvrdia, že policajti voči nim použili silu.

V čiernomorskom prístave Odesa dnes polícia zadržala troch spomedzi prívržencov opozície, ktorí si na prímorskej promenáde vybudovali stanový tábor. Administratívne súdy vo viacerých ukrajinských mestách totiž minulý piatok v súvislosti s avizovanými protivládnymi akciami vydali zákaz budovať stanové tábory, stavať kiosky či odstavovať prívesy.

Ukrajinská vláda minulý štvrtok rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie dokumentov o integrácii Ukrajiny do európskych štruktúr. Parlament predtým neschválil šesticu zákonov, ktoré by umožňovali prepustenie väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej a jej odchod na liečenie do Nemecka, prípadne aj udelenie milosti. Prijatím týchto zákonov pritom EÚ podmieňovala podpis asociačnej dohody.

Ukrajinskí politológovia vo svojich komentároch vyjadrujú pochybnosti o tom, či demonštrácie povedú k zásadným zmenám. Uvádzajú, že tlak zo Západu, aby ukrajinská vláda zmenila svoje rozhodnutie, nie je taký mohutný, a ani protestné akcie nemajú taká masový charakter ako v roku 2004. Politológovia predpokladajú, že súčasná situácia sa "skôr rozplynie do stratena", napísala dnes agentúra RIA Novosti.