Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci spustili na vodu svoju prvú prieskumnú loď strednej veľkosti

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ceremónia sa uskutočnila v kyjevskej lodenici Kuzňa na Rybaľskomu.

Kyjev 23. apríla (TASR) - Ukrajinské námorníctvo spustilo v utorok na vodu svoju prvú prieskumnú loď strednej veľkosti, informovala tlačová služba ukrajinského ministerstva obrany.

Ceremónia sa uskutočnila v kyjevskej lodenici Kuzňa na Rybaľskomu.

"V celej histórii Ukrajiny sa nevyskytlo mnoho príkladov, keď boli spustené na vodu výkonné obrnené lode a obojživelné lode. Dnes sme spustili prieskumnú loď strednej veľkosti, ktorá je jedinou na Ukrajine z hľadiska vybavenia a schopností vykonávať úlohy," vyhlásil na ceremónii minister obrany Stepan Poltorak, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

"Toto je obrovský prielom, toto je víťazstvo! Toto je víťazstvo všetkých, ktorí pracujú v závode Kuzňa na Rybaľskomu. Toto je víťazstvo pre námorníctvo, ktoré túto loď dostane," povedal Poltorak.

Taktiež zdôraznil, že ukrajinské námorníctvo, ktoré malo veľmi zložité podmienky, teraz rýchlo získava na hybnosti. Podľa Poltoraka sa bojové schopnosti námorníctva v posledných rokoch výrazne zvýšili. Poznamenal, že minulý rok vzniklo velenie námorníctva a velenie námornej pechoty - a teraz úspešne plnia svoje úlohy.

Ukrinform dodal, že tento rok by sa mala dokončiť výroba obrnených lodí a začať výroba lode, ktorá bude vybavená protilodnými strelami Neptun.