Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Unionisti vyjadrili znepokojenie nad dohodou medzi Britániou a EÚ

Na snímke kamióny v prístave Larne v Severnom Írsku v pondelok 27. februára 2023. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite.

Belfast 27. februára (TASR) - Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) vyjadrila v pondelok v spojitosti s novou dohodu medzi Britániou a EÚ znepokojenie z toho, že v Severnom Írsku budú naďalej platiť zákony Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Líder DUP Jeffrey Donaldson povedal, že nová dohoda prináša "výrazný pokrok naprieč viacerými oblasťami". Niektoré záležitosti však ešte stále vyvolávajú obavy.

Severoírska nacionalistická strana Sinn Féin v pondelok stranu DUP vyzvala, aby ukončila svoj bojkot regionálneho parlamentu v Severnom Írsku.

"Vítam skutočnosť, že bola dosiahnutá dohoda," uviedla podpredsedníčka Sinn Féin Michelle O'Neillová. "Vyzývam DUP, aby sa pripojila k ostatným stranám a umožnila fungovanie politického procesu," dodala.

Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite.

Jon Tonge, profesor britských a írskych politických štúdií z Liverpoolskej univerzity, pre stanicu BBC pripomenul, že dohoda ešte musí prejsť "skutočným testom", ktorým je získať odobrenie od DUP.

Táto unionistická strana nesúhlasí s protokolom o Írsku a Severnom Írsku. Tvrdí, že zavedenie colných kontrol na niektoré druhy tovaru, ktoré do Severného Írska prichádzajú z ostatných častí Spojeného kráľovstva, oslabuje pozíciu provincie (Severného Írska), pripomenula agentúra Reuters.

DUP začala vlani vo februári na protest proti dovtedajším kontrolám tovarov bojkotovať regionálny parlament a odmieta sa tam vrátiť, kým nebudú tieto pravidlá zrušené alebo výrazne zmenené.