Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke za porušovania práv

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Obvinenia sa týkajú obdobia pred útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka.

Washington 21. apríla (TASR) – Spojené štáty zrejme zavedú sankcie voči jednotke izraelskej armády pre údajné porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Izraelský premiér Banjamin Netanjahu takýto krok odsúdil ako "vrchol absurdity". TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken takéto opatrenie naznačil po otázke novinára o správach, že jeho rezort odporučil zníženie vojenskej pomoci izraelskej jednotke zapojenej do násilných incidentov v Predjordánsku.

Obvinenia sa týkajú obdobia pred útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka.

Blinken bez detailov povedal, že jeho ministerstvo vedie vyšetrovanie na základe zákona, ktorý zakazuje posielanie vojenskej pomoci zahraničným bezpečnostným jednotkám, ktoré beztrestne porušujú ľudské práva. Výsledky podľa jeho slov prídu "veľmi skoro".

Ministerstvo zahraničných vecí USA koncom roka 2022 nariadilo pracovníkom veľvyslanectva v Izraeli, aby preskúmali obvinenia z porušovania práv v Predjordánsku zo strany ultraortodoxného práporu Necach Jehuda. Jedným z incidentov bola smrť 78-ročného palestínskeho Američana na infarkt po zadržaní v januári 2022.

Netanjahu reagoval na náznaky sankcií voči izraelským vojakom nahnevane. "V čase, keď naši vojaci bojujú proti netvorovi terorizmu, je úmysel zaviesť sankcie voči jednotke (izraelskej armády) vrcholom absurdity a morálnym dnom. Moja vláda bude konať všetkými prostriedkami proti týmto krokom," uviedol na sociálnej sieti.

Spravodajský portál Axios s odvolaním sa na americké zdroje oboznámené so záležitosťou v sobotu informoval, že Blinken podľa očakávaní oznámi sankcie proti zmienenému práporu v najbližších dňoch. Jednotka bude mať podľa správy zakázané prijímať vojenskú pomoc alebo výcvik zo strany USA.

Investigatívna nezisková organizácia ProPublica v skoršej správe uviedla, že komisia ministerstva zahraničných vecí USA v decembri odporučila, aby Blinken vylúčil viacero armádnych a policajných jednotiek pôsobiacich v Predjordánsku z možnosti dostávať pomoc od Spojených štátov.