Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pence nazval vo videoposolstve venezuelského lídra Madura diktátorom

Na snímke Mike Pence. Foto: TASR/AP

V stredu sa očakáva po celej krajine nové kolo demonštrácií proti Madurovi.

Caracas 22. januára (TASR) - Americký viceprezident Mike Pence v utorok vyhlásil, že Venezuelčania majú "neochvejnú podporu" Spojených štátov v ich úsilí obnoviť demokraciu vo vlastnej krajine. Vo videoposolstve označil venezuelského lídra Nicolása Madura za "diktátora, ktorý nemá žiadny legitímny nárok na moc".

Viceprezident uviedol, že Spojené štáty sa pripájajú k "slobodymilovným" národom, uznávajúcim ľudom zvolené Národné zhromaždenie za "posledný pozostatok demokracie" vo Venezuele. Pence dodal, že podporuje rozhodnutie predsedu Národného zhromaždenia a opozičného vodcu Juana Guaidóa vyhlásiť Madura za "uchvatiteľa" moci, a vyzval na vytvorenie prechodnej vlády vo Venezuele.

V stredu sa očakáva po celej krajine nové kolo demonštrácií proti Madurovi, uviedla tlačová agentúra AP. Pence tiež vyhlásil, že ľud Spojených štátov bude stáť na strane Venezuelčanov dovtedy, kým sa neobnoví demokracia v tejto juhoamerickej krajine.

Ministri zahraničných vecí piatich európskych štátov medzitým oznámili, že chcú, aby Európska únia zohrala aktívnu úlohu ako medzinárodný sprostredkovateľ riešenia, ktoré je podľa ich názoru vo Venezuele nutné.

Šéfovia diplomacie Španielska, Francúzska, Talianska, Portugalska a Holandska vo vyhlásení vyzvali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci Federicu Mogheriniovú, aby zintenzívnila snahy s cieľom "čo najskôr" založiť tzv. skupinu medzinárodného kontaktu.

"Je mimoriadne dôležité, aby Európa hrala významnú úlohu v takejto kontaktnej skupine a vhodným spôsobom presadzovala naše spoločné záujmy," napísali vo vyhlásení piati ministri.

Venezuela skĺzla v pondelok do ešte väčšieho chaosu, keď bezpečnostné sily pred svitaním potlačili vzburu príslušníkov Národnej gardy, čo spustilo násilné pouličné protesty. V robotníckych štvrtiach hlavného mesta Caracas zostali po protestoch obhorené trosky a dymiace odpadky.

Miestna obchodníčka Carmen Martínezová v utorok povedala, že jej susedia v Caracase vyšli do ulíc, lebo ich už hnevajú narastajúce životné náklady a nedostatok základného tovaru. Zároveň mnohých nahnevalo zatknutie vyše dvoch desiatok príslušníkov Národnej gardy, ktorí uskutočnili vzburu proti prezidentovi Madurovi.