Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

FOTO: HROZIA VÝDATNÉ DAŽDE: Počet obetí hurikánu Florence stúpol

Muž sa brodí po kolenách vo vode na svojom pozemku v Kinstone, 16. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Tisícom ľudí bola preto nariadená evakuácia kvôli obavám, že nasledujúce dni môžu priniesť najničivejšie povodne v histórii Severnej Karolíny.

Washington 17. septembra (TASR) - Na 16 sa v nedeľu zvýšil počet obetí hurikánu Florence, ktorý v piatok zasiahol štáty Severná a Južná Karolína na východnom pobreží USA a medzičasom zoslabol na tropickú tlakovú níž. Najnovšou obeťou je vodička nákladného auta, ktorá prišla o život pri dopravnej nehode v blízkosti mesta Gilbert v Južnej Karolíne, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Hoci vietor sprevádzajúci Florence postupne slabne, hrozbou zostávajú pokračujúce výdatné dažde, ktoré spôsobujú záplavy. Od štvrtka do nedele napršalo napríklad v meste Swansboro na pobreží Severnej Karolíny takmer 860 milimetrov zrážok.

Skupina rybárov pozoruje situáciu na rieke po vyčíňaní hurikánu Florence, 16. september 2018.
Foto: TASR/AP

Tisícom ľudí bola preto nariadená evakuácia kvôli obavám, že nasledujúce dni môžu priniesť najničivejšie povodne v histórii Severnej Karolíny.

V Severnej Karolíne sa podľa televízie CNN ocitlo bez elektriny okolo 703.000 zákazníkov, asi 61.000 ich je v Južnej Karolíne.

Obyvateľ Joseph Eudi sa pozerá na trosky po vyčíňaní hurikánu Florence 15. septembra 2018 v New Berne.
Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v sobotu v štáte Severná Karolína stav katastrofy. Rozhodnutie prezidenta umožní čerpať prostriedky z federálnych zdrojov na pomoc obyvateľom postihnutých okresov. Súčasťou tejto pomoci môžu byť príspevky na dočasné ubytovanie a opravy domov, ako aj nízkoúrokové pôžičky na pokrytie straty nepoisteného majetku a iné programy pre jednotlivcov i podniky.