Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA stiahli z Afganistanu všetky dodatočné posily

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Posilnenie amerického kontingentu malo pomôcť zatlačiť Taliban a vytvoriť priestor pre jednotku ISAF podliehajúcu veleniu NATO.

Auckland 21. septembra (TASR) - Posledný z 33.000 dodatočných vojakov, ktorých americký prezident Barack Obama v roku 2009 vyslal do Afganistanu, aby pomohli poraziť teroristickú sieť al-Káida a hnutie Taliban, odišiel z krajiny. Americká prítomnosť v Afganistane sa tak vrátila na pôvodnú úroveň, oznámili dnes agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov ministerstva obrany USA.

Posilnenie amerického kontingentu malo pomôcť zatlačiť Taliban a vytvoriť priestor pre jednotku ISAF podliehajúcu veleniu NATO. Zahraniční vojaci mali vycvičiť afganskú armádu na takú úroveň, aby mohla po ich odchode sama garantovať bezpečnosť v Afganistane.

Spolu s posilami mali USA v Afganistane okolo 101.000 vojakov. Vo vojnovej zóne ich zostalo 68.000. Odovzdanie moci do rúk afganským predstaviteľom a odchod všetkých zahraničných vojakov z krajiny je plánovaný na rok 2014.

Dokončenie odchodu dodatočných amerických posíl sa plánovalo na koniec septembra. Zároveň nastalo v období, keď prudko vzrástol počet útokov afganských vojakov na spojenecké sily. Za obeť im doteraz padlo 51 vojakov. NATO preto tento týždeň oznámilo, že dočasne znížilo počet spoločných operácií ISAF a afganských síl.