Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump prijal rezignáciu šéfa ekologickej agentúry Pruitta

Scott Pruitt, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pruitt čelil množstvu podozrení v súvislosti s cestovnými výdavkami, nákladmi na bezpečnosť, vzťahmi s lobistami v priemysle a zneužívaním vládnych zdrojov.

Washington 6. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump prijal vo štvrtok rezignáciu škandálmi sprevádzaného šéfa Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) Scotta Pruitta, informovala agentúra AP.

Pruitt čelil množstvu podozrení v súvislosti s cestovnými výdavkami, nákladmi na bezpečnosť, vzťahmi s lobistami v priemysle a zneužívaním vládnych zdrojov. Počas opakovaných vypočúvaní v Kongrese všetky podozrenia poprel.

Samotný Kongres kontroverzného šéfa EPA obviňoval zo stretu záujmov, zneužívania úradnej moci čí nezákonných výdavkov.

Ekologická agentúra pod jeho vedením presadzovala napríklad benevolentnejší prístup k ťažbe uhlia, ktorú z ekologických dôvodov predchádzajúce vlády obmedzovali. Pod Trumpovým súhlasom taktiež došlo k zmierneniu viacerých regulácií.

Aktivisti však namietali, že pod Pruittovým vedením došlo k ohrozeniu životného prostredia.

Šéf Bieleho domu Trump o rezignácii riaditeľa EPA informoval prostredníctvom statusu na Twitteri. Pruitt podľa neho vykonal v rámci agentúry mimoriadnu prácu a poďakoval sa mu za ňu. V pondelok ho vo funkcii nahradí súčasný prvý podpredseda EPA Andrew Wheeler, dodal Trump.