Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

USA udelili kontrakt na zvýšenie výroby delostreleckých nábojov

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall oznámila, že po dohode s americkou firmou Lockheed Martin bude vyrábať komponenty pre stíhacie lietadlá F-35, po ktorých je v súčasnosti v Európe veľký dopyt.

Washington 18. februára (TASR) - Americká armáda v piatok oznámila udelenie zákazky v hodnote takmer jednej miliardy dolárov na zvýšenie výroby delostreleckých nábojov kalibru 155 mm, ktoré vo veľkom množstve používa Ukrajina.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Zbrojárske spoločnosti General Dynamics a American Ordnance sa budú uchádzať o jednotlivé objednávky nábojov v rámci zmluvy v hodnote 993,7 milióna dolárov, uviedla armáda vo vyhlásení. Cieľom je vyrobiť 12.000 až 20.000 ďalších nábojov mesačne.

Oznámenie prišlo po tom, ako armáda udelila objednávky na rovnaké náboje v hodnote 522 miliónov dolárov ďalším dvom spoločnostiam v rámci dohody financovanej z iniciatívy Pentagónu na podporu bezpečnosti Ukrajiny.

Ukrajina a Rusko od začiatku ruskej invázie vypálili na seba obrovské množstvo delostreleckej munície. Vlani v novembri jeden z amerických predstaviteľov uviedol, že ruské sily denne vypália približne 20.000 delostreleckých nábojov.

Tempo streľby ukrajinských síl sa pohybovalo medzi 4000 a 7000 nábojmi denne - rýchlejšie, ako dokážu západní spojenci vyrobiť. Spotreba tejto munície však odvtedy klesla, keďže nastala zima a obe strany čelia nedostatku a muníciou šetria.

Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall v piatok oznámila, že po dohode s americkou firmou Lockheed Martin bude vyrábať komponenty pre stíhacie lietadlá F-35, po ktorých je v súčasnosti v Európe veľký dopyt.

Obe spoločnosti podpísali dohodu o zámere, aby Rheinmetall vyrábal stredné časti trupu stíhačiek F-35.