Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA vyňali spod ciel vyše 400 čínskych produktov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trump ďalej oznámil, že USA získali na clách uvalených na čínske produkty miliardy dolárov, podľa jeho slov čoskoro suma dosiahne 100 miliárd USD (90,66 miliardy eur).

Washington 20. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že jeho administratíva dosiahla "veľký pokrok" pri rokovaní s Čínou. Biely dom počas druhého dňa rokovaní vo Washingtone zrušil clá na vyše 400 čínskych produktov.

Trump ďalej oznámil, že USA získali na clách uvalených na čínske produkty miliardy dolárov, podľa jeho slov čoskoro suma dosiahne 100 miliárd USD (90,66 miliardy eur).

Kancelária Obchodného splnomocnenca USA v piatok vydala tri oznámenia pre Federálny register, ktoré vynímajú spod ciel celý rad čínskych produktov. Stalo sa tak na žiadosť veľkých amerických spoločností, ktoré argumentovali, že clá im spôsobujú ekonomické problémy.

Výnimku dostalo 437 rôznorodých produktov, napríklad elektrické obvody pre počítačové grafické procesory, psie obojky, laminované drevené podlahy či miniatúrne vianočné svetielka.

Do USA podľa agentúry Reuters pricestovalo zhruba 30 čínskych predstaviteľov, ktorí sa na dvojdňových rokovaniach stretli so zástupcami USA. Rokovania sa podľa odborníkov zamerajú najmä na pôdohospodárstvo a vytvoria pôdu pre rokovania na najvyššej úrovni plánované na začiatok októbra. Práve tie určia, či obidve krajiny smerujú k vyriešeniu obchodných sporov alebo povedú k novým a vyšším vzájomným clám.

Odborníci, manažéri firiem aj predstavitelia vlád oboch krajín sú však skeptickí. Podľa nich, hoci by septembrové a októbrové rokovania vytvorili dočasnú dohodu, americko-čínska obchodná vojna sa medzičasom zmenila na politický a ideologický boj, ktorý zasahuje oveľa viac než len clá. Podľa nich môže riešenie trvať celé roky.