Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Už 17.000 ľudí podpísalo petíciu, aby pobrexitové pasy vyrábali Briti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iniciátorom podpisovej akcie je niekoľko občianskych združení a britská spoločnosť De La Rue, ktorá získala kontrakt na výrobu britských pasov v roku 2009, ale tentoraz nebola úspešná.

Paríž 26. marca (TASR) - Petíciu za to, aby britské doklady po odchode Británie z EÚ vyrábala britská firma, podpísalo na internete za štyri dni už 17.000 ľudí. Iniciátorom podpisovej akcie je niekoľko občianskych združení a britská spoločnosť De La Rue, ktorá získala kontrakt na výrobu britských pasov v roku 2009, ale tentoraz nebola úspešná.

Britská firma tvrdí, že vláda zmluvu prisúdila francúzsko-holandskej spoločnosti Gemalto vzhľadom na "nižšie nasadenú cenu". Londýn sa s ňou dohodol na kontrakte vo výške 490 miliónov libier, čo podľa vlády ušetrí daňovým poplatníkom 100-120 miliónov libier.

BBC vo svojom spravodajstve v uplynulých dňoch pripomenula, že britský rezort vnútra na základe podmienok jednotného trhu Európskej únie musel túto zákazku ponúknuť firmám v celom bloku. Ministerstvo zdôraznilo, že sa tak v Spojenom kráľovstve vytvorí 70 nových pracovných miest, keďže firma Gemalto má výrobné prevádzky v anglických mestách Fareham a Heywood v grófstve Lancashire.

Súčasné britské pasy, ktoré majú farbu burgundského vína a používajú sa od roku 1988, sa od októbra budúceho roku znovu vrátia k svojmu tradičnému modro-zlatému dizajnu, prvý raz uvedenému v roku 1921. Držitelia súčasných cestovných dokladov ich však budú môcť používať až do vypršanie platnosti. Británia ročne vydá asi šesť miliónov pasov.

V súčasnosti má modrý pas 76 krajín sveta vrátane množstva bývalých koloniálnych krajín a štátov Spoločenstva národov - napríklad Austrália, Spojené štáty, Kanada, India či Hongkong. Modré pasy má aj niekoľko karibských štátov vrátane Jamajky, Antiguy a Barbudy, Barbadosu či Svätého Vincenta a Grenadín.

Z európskych krajín majú modré pasy Island a Bosna a Hercegovina, z juhoamerických Argentína, Brazília, Kostarika, Salvádor, Uruguay alebo Venezuela. Modré pasy majú aj krajiny ako Izrael, Irak, Sýria či Severná Kórea.