Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V argentínskej škole sa našli kufre so 400 kg kokaínu

Balíky s kokaínom, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Argentínsky denník napísal, že drogy sa našli v budove školy zriadenej veľvyslanectvom.

Moskva 23. februára (TASR) - Tajným službám Ruska a Argentíny sa podarilo zaistiť 389 kilogramov kokaínu, ktorý sa mal z Latinskej Ameriky do Európy dostať diplomatickou poštou. V súvislosti s prípadom bolo zadržaných niekoľko podozrivých. Medzi nimi je aj príslušník argentínskej polície a údajne aj zamestnanec ruského veľvyslanectva v Argentíne, informovala agentúra RIA Novosti.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy uviedla, že ruské veľvyslanectvo v Buenos Aires 14. decembra 2016 upovedomilo argentínske ministerstvo vnútra, že v jednej v budov komplexu ambasády sa našlo niekoľko - údajne 12 - kufrov s kokaínom. Argentínsky denník Clarín napísal, že drogy sa našli v budove školy zriadenej veľvyslanectvom.

Počas spoločnej operácie tajných služieb oboch štátov bol kokaín nahradený múkou. Do kufrov boli vložené zariadenia GPS a polícia začala odpočúvať telefóny podozrivých osôb. Polícia takto zistila, že kontraband sa mal do Ruska dostať diplomatickou poštou. Zvažovala sa aj preprava súkromným lietadlom alebo za pomoci policajných kadetov, ktorí mali ísť do Ruska na výcvik.

Argentínska ministerka vnútra Patricia Bullrichová podľa ruských médií uviedla, že drogy sa do Ruska nedostali, prepravená tam bola len múka. Dodala, že cena zhabaných drog na čiernom trhu predstavuje asi 50 miliónov eur. Vyšetrovanie prípadu trvalo viac ako rok.