Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po proteste proti migračnému paktu zasiahla polícia

Protestujúci utekajú pred políciou na proteste v Belgicku. Foto: TASR/AP

Policajti zadržali počas protestov najmenej 90 osôb. V prípade šiestich zadržaných žiada prokuratúra ich väzbu pre podozrenie z konkrétnych trestných činov ako je napríklad poškodzovanie majetku.

Brusel 16. decembra (TASR) - Po demonštrácii pravicových skupín proti migračnému paktu OSN, ktorá sa v nedeľu konala v belgickej metropole Brusel, zasiahla tamojšia polícia slzotvorným plynom a vodným delom voči násilným protestujúcim. Informovala o tom agentúra DPA.

Policajti zadržali počas protestov najmenej 90 osôb. V prípade šiestich zadržaných žiada prokuratúra ich väzbu pre podozrenie z konkrétnych trestných činov ako poškodzovanie majetku, kladenie odporu pri zatýkaní či obchodovanie s drogami, o čom sudcovia rozhodnú v pondelok.

Na "Pochode proti Marrákešu" sa predtým podľa polície zúčastnilo približne 5500 ľudí. Názov podujatia súvisel s konferenciou v zmienenom marockom meste, na ktorej v pondelok vyše 150 krajín sveta schválili Globálny pakt OSN o migrácii.

Účastníci podľa správ vyzývali na uprednostnenie "vlastných ľudí", uzavretie hraníc i odstúpenie belgického premiéra Charlesa Michela.

Po protestnom pochode sa približne 300 až 400 ľudí pokúsilo vniknúť do budovy Európskej komisie, uviedol starosta Bruselu Philippe Close pre agentúru Belga. Demonštranti podľa nej hádzali na budovu kamene a iné predmety.

Ľavicové skupiny zorganizovali pokojnú protidemonštráciu, na ktorú prišlo do niekoľko kilometrov vzdialeného parku okolo 1000 ľudí, uviedol Close.