Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Belgicku zadržali 10 bezdomovcov, ochránili ich pred mrazmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Každého bezdomovca v meste musia policajti previezť do vykurovaných obecných priestorov, kde sa podrobia prehliadke lekárom, ktorý stanoví, či prípadný návrat na ulicu neohrozí zdravie danej osoby.

Brusel 27. februára (TASR) - Belgická polícia zadržala desiatich bezdomovcov, ktorí napriek mrazivému počasiu odmietli ponuku stráviť noc v útulku.

K ich administratívnemu zadržaniu došlo na základe nariadenia vedenia mesta Etterbeek, ktoré takto rozhodlo v záujme ochrany života a zdravia ľudí bez domova pohybujúcich sa na území mesta.

Primátor Etterbeeku, Vincent De Wolf, podľa denníka La libre Belgique vysvetlil, že musí dbať o bezpečnosť všetkých občanov a poskytovať pomoc ľuďom v ohrození.

"Bezdomovcom, ktorí zostali v tomto počasí pod holým nebom, hrozilo podchladenie či dokonca smrť. Nariadenie prijímané vo výnimočných prípadoch umožňuje chrániť bezdomovcov, ktorí sa sami vystavujú nebezpečenstvu, keď v chladnom počasí odmietajú ubytovanie v teple," uviedol primátor.

Podľa jeho slov každého bezdomovca v meste musia policajti previezť do vykurovaných obecných priestorov, kde sa podrobia prehliadke lekárom, ktorý stanoví, či prípadný návrat na ulicu neohrozí zdravie danej osoby.

Administratívne zadržanie podľa belgickej ústavy nesmie trvať dlhšie ako 24 hodín a nerozhoduje o ňom súd, ale starosta mesta či obec, ktorá vydáva polícii pokyn na zadržanie.