Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Ekvádore zastrelili šéfa väznice v deň referenda voči zločinu

Polícia a vojaci sa pripravujú v pondelok 8. januára 2024 na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite v Ekvádore. Foto: TASR/AP

Právo hlasovať má približne 13,6 milióna ľudí z celkového počtu 17,7 milióna obyvateľov krajiny. Väčšina Ekvádorčanov by podľa prieskumov mala zahlasovať za navrhované zmeny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Quito 21. apríla (TASR) - Ozbrojení útočníci v nedeľu zastrelili riaditeľa väznice na západe Ekvádora, oznámili úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP, ktorá pripomína, že obyvatelia krajiny v tento deň v referende hlasovali o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Štátna väzenská služba vo vyhlásení oznámila, že Daman Parrales, šéf väznice El Rodeo v provincii Manabí na západe Ekvádora, sa stal obeťou útoku, za ktorý zaplatil životom.

Táto juhoamerická krajina poslednom období zaznamenala nárast prejavov násilia a počas uplynulého týždňa boli zabití starostovia dvoch miest, pripomína AFP.

Hlasujúci v nedeľňajšom referende sa vyjadrovali k 11 otázkam vrátane posilnenia právomocí armády voči zločinu, prísnejšej kontrole zbraní a zvýšenia trestov za trestné činy spojených s obchodovaním s drogami.

Právo hlasovať má približne 13,6 milióna ľudí z celkového počtu 17,7 milióna obyvateľov krajiny. Väčšina Ekvádorčanov by podľa prieskumov mala zahlasovať za navrhované zmeny.

V Ekvádore dodnes platí výnimočný stav, ktorý v januári vyhlásil tamojší prezident Daniel Noboa. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar, známy pod prezývkou Fito. Vo viacerých väzniciach následne vypukli nepokoje.

Noboa zároveň vydal dekrét, v ktorom označil 22 zločineckých skupín za teroristické organizácie a vojenské ciele.