Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Iráne zatkli tínedžerku: Zverejnila tanečné videá na Instagrame

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo videu, ktoré v piatok odvysielala štátna iránska televízia, sa 18-ročné dievča priznalo k tomu, že porušilo zásady verejnej morálky.

Teherán 8. júla (TASR) - Iránska polícia zatkla tínedžerku, ktorá na komunikačnej aplikácií Instagram zverejnila tanečné videá a zaujala nimi desaťtisíce užívateľov tejto služby. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Vo videu, ktoré v piatok odvysielala štátna iránska televízia, sa 18-ročné dievča priznalo k tomu, že porušilo zásady verejnej morálky. Mladá Iránka však trvala na tom, že to nemala v úmysle. Nebolo jasné, či toto vyhlásenie neurobila pod tlakom, všíma si AP.

Tínedžerka na svojom účte zverejnila asi 300 videí a na mnohých z nich tancuje. Na niektorých videách sa tiež objavila bez povinnej islamskej šatky. Jej konto na Instagrame sledovalo 43.000 užívateľov tejto aplikácie.

Iránska polícia uviedla, že plánuje podobné účty na Instagrame zablokovať a dodala, že súdy zvažujú, že k tejto aplikácii úplne zablokujú prístup. Iránske úrady v súčasnosti blokujú prístup na sociálne siete ako Facebook či Twitter, a mnohé ďalšie webstránky cenzurujú. Niektorým iránskym používateľom sa zablokovaniu týchto sietí darilo obísť vďaka anonymizačným proxy službám a virtuálnej privátnej sieti (VPN).