Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Keni na protestoch zadržali 238 ľudí, 31 policajtov utrpelo zranenia

Protestujúci pri úteku pred policajným vodným delom v kenskej štvrti Eastleigh v pondelok 20. marca 2023. Foto: TASR/AP

Demonštranti v pondelok v hlavnom meste Nairobi a ďalších oblastiach Kene protestovali na výzvu opozičného lídra Railu Odingu proti vláde prezidenta Williama Ruta.

Nairobi 21. marca (TASR) - Kenská polícia v utorok oznámila, že počas násilných protestov proti rastúcim životným nákladom, pri ktorých utrpelo zranenia aj 31 policajtov, zadržala 238 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Demonštranti v pondelok v hlavnom meste Nairobi a ďalších oblastiach Kene protestovali na výzvu opozičného lídra Railu Odingu proti vláde prezidenta Williama Ruta.

Polícia rozháňala dav slzotvorným plynom a vodnými delami. Niektorí demonštranti hádzali kamene a horiace pneumatiky. Podľa AFP ide o najhoršie násilie od nástupu Ruta do úradu pred šiestimi mesiacmi.

Generálny inšpektor polície Japhet Koome vo vyhlásení uviedol, že v Nairobi bolo zadržaných 213 ľudí a zranených 24 policajtov. V provincii Nyanza, bašte opozície, zadržali 25 osôb, pričom zranenia utrpelo sedem policajtov.

Polícia tiež oznámila, že v meste Maseno na západe krajiny prišiel o život univerzitný študent po policajnej streľbe počas "zrážok" s demonštrantmi, ktorí "hádzali kamene".

Bohatý podnikateľ a šéf strany Zjednotená demokratická aliancia (UDA) Ruto už od roku 2013 zastával post viceprezidenta. V augustových prezidentských voľbách porazil o menej než dva percentuálne body protikandidáta Odingu. Odinga výsledky volieb napadol pre údajné podvody a nezrovnalosti, avšak Rutovo víťazstvo napokon potvrdil kenský najvyšší súd.