Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Kosove vyšetrujú deportáciu šiestich Turkov bez vedomia premiéra

Ramush Haradinaj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kosovský premiér Ramush Haradinaj, ktorého o operácii informovali iba dodatočne, odvolal v reakcii ministra vnútra Flamura Sefaja i šéfa kosovskej tajnej služby Dritona Gashiho.

Priština 3. apríla (TASR) - V Kosove neutíchli vášne, ktoré vyvolala minulotýždňová deportácia šiestich tureckých občanov, údajne stúpencov hnutia kazateľa Fethualla Gülena, z krajiny v rámci tajnej policajnej akcie v spolupráci s tureckou tajnou službou.

Kosovský premiér Ramush Haradinaj, ktorého o operácii informovali iba dodatočne, odvolal v reakcii ministra vnútra Flamura Sefaja i šéfa kosovskej tajnej služby Dritona Gashiho. Súčasne verejnosť ubezpečil, že neumožní zasahovanie Turecka do vnútorných záležitostí Kosova.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii obvinil kosovského činiteľa z poskytovania ochrany "teroristom".

Prípadom sa aktuálne zaoberá kosovský hlavný žalobca Aleksander Lumezi, ktorý podľa vlastných slov pre internetové vydanie denníka Gazeta Express mieni nekompromisne postupovať voči všetkým osobám podieľajúcim sa na "únose" a zadržaní šiestich tureckých občanov.

V kosovských médiách neutíchajú špekulácie, že predmetná policajná operácia bez vedomia premiéra sa uskutočnila so súhlasom prezidenta Hashima Thaciho.