Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Ľvovskej oblasti zakázali filmy, knihy či piesne v ruštine

Návštevník číta knihu v rámci Fóra vydavateľstiev na knižnom veľtrhu v meste Ľvov na západe Ukrajiny v stredu 19. septembra 2018. Ľvovská regionálna rada v stredu prijala návrh na zákaz všetkých kníh, filmov a piesní v ruskom jazyku. Foto: TASR/AP

Podľa schváleného dokumentu má byť v platnosti, až dokým Rusko nestiahne z Ukrajiny všetkých svojich vojakov.

Ľvov 19. septembra (TASR) - V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny zaviedli zákaz šírenia filmov, kníh či piesní v ruštine. Zákaz odsúhlasili členovia oblastnej rady na utorňajšom zasadnutí. Informovali o tom v stredu agentúry UNIAN a AP.

Oblastní zákonodarcovia v rade schválili "zavedenie moratória na verejné šírenie a používanie ruskojazyčného obsahu". Podľa schváleného dokumentu má byť v platnosti, až dokým Rusko nestiahne z Ukrajiny všetkých svojich vojakov. Akým spôsobom sa zákaz bude presadzovať, však podľa AP doposiaľ zrejmé nie je.

Spravodajca agentúry UNIAN uviedol, že na tento účel zriadia v Ľvovskej oblasti medzirezortnú skupinu. Jej úlohou bude zvyšovať na verejnosti - medzi jednotlivcami i právnickými osobami - povedomie o tomto zákaze a predchádzať tak jeho porušovaniu.

Oblastná rada apelovala tiež na to, aby zákaz podporili a zaviedli aj samosprávne orgány v ďalších administratívnych oblastiach Ukrajiny. Okrem toho avizovala, že sa s výzvou na jeho zavedenie na celoštátnej úrovni obráti na ukrajinský parlament, priblížil spravodajca agentúry UNIAN.

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sa prudko zhoršili v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a podporilo separatistov na východe Ukrajiny. Konflikt v Donbase si odvtedy vyžiadal už viac ako 10.000 životov.

Ľvov je na západe Ukrajiny najväčším mestom a hoci väčšina jeho obyvateľov rozpráva po ukrajinsky, veľmi rozšírená je tam i ruština.