Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ÚSPEŠNÝ ZÁKROK: Dievčatku s cystickou fibrózou transplantovali pľúca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samotná pacientka sa prostredníctvom videomostu vyjadrila, že sa už cíti dobre, aj keď prvé nadýchnutie nebolo jednoduché.

Budapešť 18. apríla (TASR) - O prvej transplantácii pľúc u detského pacienta v Maďarsku informovali v stredu na tlačovej konferencii v Budapešti.

Pacientka Dorka (13) sa na zoznam čakateľov na transplantáciu dostala vlani v decembri, pretože v dôsledku nevyliečiteľného ochorenia cystická fibróza bola vo veľmi zlom zdravotnom stave.

Transplantáciu uskutočnili na sklonku marca v spolupráci Celoštátneho onkologického ústavu a Semmelweisovej univerzity. Dieťa už nie je v sterilnom prostredí a v súčasnosti absolvuje rehabilitáciu.

Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI.

Zainteresovaní vyjadrili v stredu v maďarskej metropole veľkú radosť nad pokrokom, ktorý krajina dosiahla týmto zákrokom v sfére transplantácií, a prirodzene aj nad jeho úspešnosťou a zlepšeným zdravotným stavom pacientky.

Transplantácie pľúc nie sú u detských pacientov častým javom ani v celosvetovej relácii, keďže ich počet neprevyšuje stovku.

Cystická fibróza je dedičné ochorenie, ktoré vzniká mutáciou jedného z génov. Výsledkom je chronické poškodenie pľúc, pankreasu a ďalších orgánov. Patrí k najčastejším dedičným chorobám v strednej Európe. Na Slovensku sa ročne narodí 15–20 detí s týmto nevyliečiteľným ochorením. V Maďarsku je ich ročne 20-22, nie u všetkých je však stav až taký vážny.

Samotná pacientka sa prostredníctvom videomostu vyjadrila, že sa už cíti dobre, aj keď prvé nadýchnutie nebolo jednoduché. "Po operácii som mala dojem, že mám v sebe toľko vzduchu, že je ho plné aj moje brucho," poznamenala školáčka v dobrej nálade. Medzi jej plánmi je teraz naučiť sa lyžovať, absolvovať cestu do Austrálie, kde žijú jej príbuzní, a vôbec mnoho cestovať, aby dohnala doterajších 13 rokov.