Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Malajzii zadržali rekordný kontraband sloních klov

Foto: TASR

Konečným cieľom kontrabandu mala byť Čína, kde sa slonovina používa na výrobu ozdobných predmetov, akými sú šperky, sochy alebo paličky na jedenie.

Kuala Lumpur 11. decembra (TASR) - Malajzijské úrady zaistili 1500 kusov slonoviny v odhadovanej hodnote 20 miliónov dolárov (15,4 milióna eur). Ide o najväčší zhabaný kontraband v histórii krajiny.

Slonie kly vážiace spolu 24 ton boli ukryté v dvoch prepravných kontajneroch, ktoré 1. decembra dorazili do prístavu Klang, ležiaceho asi 30 kilometrov západne od hlavného mesta Kuala Lumpur. Informáciu pre agentúru DPA dnes poskytol šéf štátnej colnej správy Azis Yacub.

Kly, o ktorých sa v colnom vyhlásení píše ako o drevených dlaždiciach, pochádzajú z Toga a predtým, ako dorazili do Malajzie, ich v Španielsku preložili na ďalšiu loď.

Konečným cieľom kontrabandu mala byť Čína, kde sa slonovina používa na výrobu ozdobných predmetov, akými sú šperky, sochy alebo paličky na jedenie.

"Kontajnery sme sledovali od začiatku mesiaca, pričom 7. decembra sme ich zadržali a následne preverili. Miestnu spoločnosť, ktorá zásielku obstarávala, už vyšetruje polícia," dodal Yacub.

Komerčné obchodovanie so slonovinou zakázali v roku 2004. Podľa internetového portálu Traffic.org, zameraného na monitorovanie obchodu s divými zvieratami, je Malajzia hlavným tranzitným bodom pre ilegálnu činnosť spojenú s pašovaním sloních klov.