Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Portugalsku s požiarmi bojuje 1800 hasičov, hlásia ranených

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Štátna televízna stanica RTP odvysielala zábery hasičov, ako striekajú vodu na líniu postupujúcich plameňov, ktoré sa rýchlo približovali k domom v dedine Sarnadas.

Lisabon 21. júla (TASR) - Na približne 1800 vzrástol počet hasičov bojujúcich v nedeľu s lesnými požiarmi v strednom Portugalsku, ktoré si už vyžiadali zranenia 20 ľudí vrátane ôsmich hasičov. Informovali o tom portugalské úrady.

Požiare vypukli v sobotu na troch úsekoch v hornatom a lesnatom okrese Castelo Branco, 200 kilometrov severne od metropoly Lisabon, vyplýva z údajov civilnej ochrany.

Plamene sa šíria v regióne, kde pri obrovských požiaroch v roku 2017 zahynulo vyše sto ľudí, informovala agentúra AFP.

Hasičom pomáhalo 19 vrtuľníkov a lietadiel, ako aj stovky hasičských vozidiel, uviedla agentúra AP.

Ide o prvý veľký boj s lesnými požiarmi v Portugalsku tento rok. Minister vnútra Eduardo Cabrita v nedeľu osobne oznámil počet ranených a dodal, že úrady vyšetrujú príčinu vzniku požiarov.

Štátna televízna stanica RTP odvysielala zábery hasičov, ako striekajú vodu na líniu postupujúcich plameňov, ktoré sa rýchlo približovali k domom v dedine Sarnadas. Zúfalí obyvatelia sa pohrome prizerali a nad hlavami sa im pohybovali lietadlá aj vrtuľníky, ktoré na oheň zhadzovali vodu.

Kým väčšinu zranení spôsobilo nadýchanie sa dymu, jednu osobu evakuovali do nemocnice s popáleninami, uviedli zdravotnícke úrady.

Najmenej jednu cestu museli uzavrieť a niekoľkým obyvateľom nariadili opustiť domovy. Portugalská armáda vyslala mobilnú kuchyňu, aby tak pomohla nasýtiť ľudí postihnutých požiarom. Armáda použila aj svoje pásové vozidlá, ktoré pomáhajú čistiť a uvoľňovať nepriechodné cesty pre posádky hasičov.

V posledných rokoch krajina zažíva jedny z najtragickejších zaznamenaných požiarov, v roku 2017 zomrelo až 106 ľudí. Počet obetí na životoch v ten rok donútil portugalskú vládu presadiť prísnejšie protipožiarne opatrenia, čo viedlo v roku 2018 k tomu, že pri prírodných požiaroch nikto nezahynul.