Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Streľba v dvoch mešitách si vyžiadala 49 obetí

Na snímke zakryté telo pred mešitou 15. marca 2019 v novozélandskom meste Christchurch. Foto: TASR/AP

Jedného zo štvorice zadržaných, ktorým je nemenovaný dvadsiatnik, obvinili z vraždy. Muž predstúpi pred súd v sobotu.

Christchurch 15. marca (TASR) - Na 49 sa v piatok zvýšil počet mŕtvych po streľbe v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Podľa stanice BBC to na tlačovej konferencii oznámil šéf novozélandskej polície Mike Bush.

Jedného zo štvorice zadržaných, ktorým je nemenovaný dvadsiatnik, obvinili z vraždy. Muž predstúpi pred súd v sobotu. Účasť ďalších dvoch zadržaných polícia preveruje. Štvrtá zadržaná osoba nemala pravdepodobne s útokom nič spoločné, aktualizoval Bush.

Novozélandská polícia podľa jeho slov po ďalších iných podozrivých už nepátra.

Bush zároveň potvrdil prechádzajúce slová novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej, že nikto zo zadržaných sa nenachádza na žiadnom zozname osôb sledovaných v súvislosti s terorizmom.

Aj podľa Busha išlo o "veľmi dobre naplánovaný čin".

V jednom z podozrivých áut sa našli dve výbušné zariadenia. Prvé úž zneškodnili a na zneškodnení druhého sa pracuje.

Bush potvrdil kontrolovaný odpal dvoch batožín v Aucklande, ktorý však so streľbou v Christchurchu nesúvisel. Vyvrátil fámy, že terčom útoku sa stala aj nemocnica.

Krátke tlačové vyhlásenie ukončil uistením smerom k verejnosti, že polícia celú situáciu dôkladne monitoruje.

Útočník, ktorý strieľal v mešite Al Noor, streamoval na sociálnych sieťach 17-minútové video z útoku.

Na videosnímke údajný strelec jazdí a pozerá sa na tri zbrane na strane spolujazdca 15. marca 2019 na Novom Zélande.
Foto: TASR/AP


Lekári ošetrili so strelnými zraneniami 48 ľudí,podnikli 12 operácií


Novozélandskí zdravotníci ošetrili po piatkovej streľbe v dvoch mešitách v meste Christchurch celkovo 48 ľudí so strelnými zraneniami, píše agentúra AP.

Medzi zranenými boli malé deti i dospelí - ich zranenia boli od ľahkých po vážne s ohrozením života. Podľa predstaviteľa okresného zdravotníctva Davida Meatesa lekári uskutočnili 12 operačných zákrokov. Niektorí pacienti budú musieť podstúpiť niekoľko operácií po sebe.

V sobotňajších skorých ranných hodinách čaká na správy o svojich blízkych v nemocnici približne 200 rodinných príslušníkov.

Bangaldéšsky honorárny konzul v Aucklande potvrdil, že pri streľbe zomreli aj traja Bangladéšania a najmenej ďalší štyria utrpeli strené zranenia. Dvaja zo zranených sú v kritickom stave.

Pri útoku zomrelo celkovo 49 ľudí. Pričom podľa nzherald.co.nz 41 osôb obetí bolo v mešite Al Noor na ulici Deans Avenue neďaleko Hagley Parku v centre mesta, sedem ďalších v mešite na predmestí Linwood a jeden človek zomrel na následky zranení v nemocnici.

Austrálsky premiér: Útočník z Nového Zélandu bol austrálsky pravicový terorista


Útočník, ktorý v piatok zabil mnoho ľudí v mešite na Novom Zélande, je pravicovým "teroristom" s austrálskym občianstvom, oznámil austrálsky premiér Scott Morrison. Informovala o tom agentúra AFP.

"Absolútne odsudzujeme dnešný útok extrémistického, pravicového, násilného teroristu," povedal Morrison na tlačovej konferencii.

Potvrdil súčasne správy médií o tom, že ozbrojenec, ktorý postrieľal veriacich počas modlitieb v hlavnej mešite v novozélandskom meste Christchurch, bol občanom Austrálie.

Zdravotníci odvážajú zraneného z mešity 15. marca 2019 v novozélandskom meste Christchurch.
Foto: TASR/AP


Austrálske bezpečnostné zložky podľa Morrisona preverujú prípadné spojenia medzi Austráliou a útokom na Novom Zélande, premiér však odmietol poskytnúť bližšie detaily o austrálskom útočníkovi.

Morrison tiež vyjadril Novozélanďanom sústrasť. "Nie sme len spojenci, nie sme len partneri, sme rodina," dodal.

Novozélandská polícia oznámila, že po útokoch v dvoch mešitách v meste Christchurch zadržala troch mužov a jednu ženu, informácie o ich totožnosti však nezverejnila. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová následne oznámila, že útoky si vyžiadali 40 obetí na životoch.

Na videosnímke údajného strelca sú zbrane v jeho aute 15. marca 2019 na Novom Zélande.
Foto: TASR/AP


Novozélandské médiá predtým priniesli správy, že páchateľom útoku v mešite na Deans Avenue je 28-ročný belošský Austrálčan, ktorý svoj čin 17 minút naživo streamoval na Facebooku, pričom predtým zverejnil rozsiahly protimoslimský manifest.

Po útokoch na Novom Zélande kanadská polícia zintenzívnila hliadky v okolí mešít


Po streľbe v dvoch mešitách na Novom Zélande polícia v Kanade zintenzívnila hliadky v okolí mešít po celej krajine. Kanadský premiér Justin Trudeau označil tieto útoky za "absolútne otrasné".

"Útok na ľudí počas modlitieb je absolútne otrasný a Kanada dôrazne odsudzuje dnešnú streľbu na Novom Zélande," napísal Trudeau na Twitteri.

Zástupcovia polície v Toronte a Montreale, kde sú najväčšie moslimské komunity v Kanade, pre agentúru AFP uviedli, že zvýšili bezpečnosť v okolí viac ako 100 mešít. Podobné preventívne opatrenia prijala polícia aj iných mestách.

Pakistanský premiér dáva vinu za útoky v Christchurchi islamofóbii po 11. septembri


Pakistanský premiér Imrán Chán odsúdil v piatok streľby v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande, pri ktorých zahynulo najmenej 40 ľudí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež toto násilie "ostro odsúdil", informovala agentúra AFP.

"Ostro odsudzujem teroristický útok na mešitu Al Noor na Novom Zélande a na moslimských veriacich. Nech je Alah milosrdný k obetiam a dá raneným rýchle uzdravenie," uviedol turecký líder na Twitteri v angličtine.

Pakistanský premiér Chán citovaný tlačovou agentúrou DPA na tejto sociálnej sieti napísal: "Som šokovaný a ostro odsudzujem teroristický útok v mešitách v Christchurchi na Novom Zélande. Znovu sa potvrdzuje, čo sme vždy tvrdili: že terorizmus nemá náboženstvo."

"Vinu za tieto silnejúce teroristické útoky pripisujem súčasnej islamofóbii po útokoch z 11. septembra (v USA), keď sú islam a 1,3 miliardy moslimov kolektívne obviňovaní za každý teroristický čin spáchaný moslimom," uviedol ďalej v tweete pakistanský premiér.

"Bolo to zámerný čin, ktorý mal zároveň démonizovať legitímne politické zápasy moslimov," dodal Chán.




Armáda preventívne odpálila v Aucklande dve batožiny


Novozélandská armáda kontrolovane odpálila dve nestrážené batožiny neďaleko železničnej stanice v Aucklande. Informoval o tom agentúra AFP s tým, že zákrok sa uskutočnil v čase, keď je krajina po streľbe v meste Christchurch v najvyššej bezpečnostnej pohotovosti.

"Nedávno príslušníci bezpečnostných síl vykonali ako preventívne opatrenie kontrolovanú explóziu batožín," uviedla polícia vo vyhlásení.

"Polícia môže potvrdiť, že tašky neboli podozrivé a obsahovali lešenársky materiál."

Francúzi posilnia policajné hliadky, reagujú na streľby na Novom Zélande


V súvislosti s piatkovými streľbami v dvoch mešitách na Novom Zélande sa francúzske úrady rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia v blízkosti náboženských miest v krajine. Podľa agentúry Reuters to oznámil minister vnútra Christophe Castaner.

"Okolo náboženských miest budú hliadkovať policajti," napísal Castaner na svojom účte na Twitteri.

Vo Francúzsku žije najpočetnejšia moslimská menšina v západnej Európe. Krajina sa stala terčom krvavých útokov islamistických militantov v rokoch 2015 a 2016.

V súvislosti s vyšetrovaním útokov evakuovali ľudí v inom meste


Novozélandská polícia, ktorá vyšetruje piatkové streľby v dvoch mešitách v meste Christchurch, evakuovala obyvateľov žijúcich pri jednej nehnuteľnosti v meste Dunedin, o ktorej predpokladá, že je s týmito útokmi spojená. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa miestne úrady.

Polícia uviedla, táto nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza približne 350 kilometrov od Christchurchu, sa stala "predmetom záujmu" v spojitosti so zmienenými streľbami v mešitách, ktoré si vyžiadali 49 obetí na životoch.

Polícia vo svojom vyhlásení uvádza, že k evakuácii nehnuteľností v bezprostrednom okolí tohto objektu došlo v rámci preventívnych opatrení. Bližšie informácie neposkytla.

Polícia strelca zatkla a ďalších dvoch podozrivých vzala do väzby. AFP dodala, že nebolo bezprostredne známe, akú spojitosť s týmto prípadom má Dunedin, vzdialený približne štyri a pol hodiny jazdy na juh od Christchurchu.

Reprezentanti Bangladéša v krikete tesne unikli streľbe na Novom Zélande


Kriketoví reprezentanti z Bangladéša len tesne unikli piatkovej streľbe v jednej z dvoch mešít v novozélandskom meste Christchurch.

"Boli sme veľmi blízko, maximálne 50 metrov. Bezpečnosť bola veľmi slabá. Keby sme tam prišli o tri-štyri minúty skôr, už by sme boli priamo v mešite," povedal manažér tímu Khaled Mashut.

Bangladéšsky tím pricestoval do Christchurch na záverečný zápas trojdielnej série proti domácemu národnému tímu. Informovala agentúra AFP.

Slovenská novinárka: Život v Aucklande ide ďalej, išlo o ojedinelý útok


Život v Aucklande, kde žije najviac obyvateľov Nového Zélandu, beží ďalej ako by sa nič nedialo. Tak situáciu niekoľko hodín po teroristickom útoku v krajine opísala slovenská novinárka Boba Markovič Baluchová, ktorá tam žije so svojou rodinou. Verí, že šlo o prvý a posledný takýto útok na Novom Zélande. Považuje ho za tolerantnú krajinu, kde sa človek nemusí báť vyznávať svoju vieru.

"Christchurch je menšie univerzitne mesto, kde sa to asi vníma inak, ale v Aucklande beží život akoby bez prestania. Je tu veľa turistov oslavujúcich začiatok víkendu. Keby som o tej tragédii nečítala na internete, v meste by mi to nič nepripomenulo, čo ma trochu zaráža. Očakávala by som nejaké národné trúchlenie, stíšenie sa, ide totiž o bezpečnostnú otázku do budúcna pre celú krajinu," povedala pre TASR Boba Markovič Baluchová. Pripomenula, že pri útoku zahynuli Novozélanďania nie migranti.

Zrušili sa však podľa jej slov športové podujatia. Napríklad sobotný kriketový zápas medzi novozélandským a bangladéšskym tímom. "Bangladéšsky tím bol dokonca blízko miesta streľby, našťastie, vyviazol bez ujmy. Bývalý kapitán All Blacks rugby tímu mal zase deti v Christchurche na školách a zažil pri ich vyzdvihovaní uzavretie škôl až do odvolania," priblížila. Na staniciach a letiskách bude zase v rámci bezpečnostných opatrení viac policajtov.

Tlačovú konferenciu premiérky Jacindy Ardernovej vysielali naživo televízie aj denníky na internete. "Bola veľmi emotívna," zhodnotila Markovič Baluchová. Sústrasť podľa jej slov na sociálnych sieťach vyjadrujú celebrity, športové kluby či mimovládne organizácie. Objavujú sa tiež ponuky na podporu moslimskej komunity. Ozrejmila tiež, že ľudia aj médiá odmietajú šíriť manifest, ktorý spísal útočník. Rovnako video, ktoré natočil.

Pietne stretnutia na námestiach na pamiatku obeti sa podľa jej slov zatiaľ nekonajú. Plánujú sa na budúci týždeň v piatok, a to na viacerých miestach.

Paľba v Christchurchi sa začala približne o 13.45 h miestneho času (02.45 h SEČ). Pri útokoch zahynulo najmenej 49 ľudí a viac než 20 ďalších osôb utrpelo zranenia. Polícia zároveň objavila dve podomácky zhotovené výbušné zariadenia v automobiloch zaparkovaných pred mešitami. Zadržaní boli štyria podozriví.

Výberová chronológia ozbrojených útokov v mešitách, chrámoch a kostoloch

Piatková streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala 40 obetí. Pri tejto príležitosti ponúka TASR výberovú chronológiu útokov v kultových miestach - mešitách, kostoloch, chrámoch vo svete.

17. marca 2002 - Na následky granátového útoku na protestantský kostol v Islamabade zomrelo päť ľudí a vyše 40 bolo zranených. Dvaja útočníci vstúpili do kostola počas rannej bohoslužby a zaútočili na veriacich šiestimi granátmi. Medzi obeťami bola aj jedna Američanka a jej 17-ročná dcéra.

19. júna 2015 - Dylann Roof, 21-ročný muž obvinený zo zastrelenia deviatich ľudí v kostole Emanuel v Charlestone, štát Južná Karolína (USA), sa priznal k spáchaniu útoku. Obeťami jeho streľby v kostole v Charlestone bol aj miestny černošský pastor Clement Pinckney (41), ktorý bol i členom Senátu štátu Južná Karolína. Išlo o čin z nenávisti.

9. apríla 2017 - Druhý útok počas Kvetnej nedele na kostol koptských kresťanov v Egypte si vyžiadal šesť obetí na životoch a 66 ľudí utrpelo zranenia. Išlo o druhý útok, nálož vybuchla pred kostolom v meste Alexandria, 200 km severozápadne od Káhiry, kde koptský pápež Tawadros II. odslúžil omšu na Kvetnú nedeľu.

Prvý útok sa stal predpoludním v koptskom kostole v meste Tanta približne 60 km severne od Káhiry. V Tante prišlo o život 25 ľudí, ďalších asi 60 utrpelo zranenia.

25. novembra 2017 - Pri útoku na mešitu na Sinajskom polostrove zomrelo 305 ľudí. Medzi mŕtvymi bolo aj 27 detí. Zranenia utrpelo ďalších 128 osôb, informoval egyptský generálny prokurátor Nabíl Sádik. Na útoku sa podieľalo 25-30 teroristov, ktorí prišli na piatich terénnych vozidlách a mali so sebou zástavu Islamského štátu (IS). Pred streľbou sa ozbrojenci rozmiestnili pred hlavným vchodom do mešity a 12 oknami.

9. februára 2018 - Dva bombové útoky v mešite v meste Benghází vo východnej Líbyi si vyžiadali životy najmenej dvoch ľudí a 55 ďalších sa pri nich zranilo. Výbuchy nastali počas piatkových modlitbách v mešite v štvrti Madžúrí. Nálože boli umiestnené v taškách pri vchode do mešity a odpálili ich neznámi páchatelia na diaľku prostredníctvom mobilného telefónu.

13. mája 2018 - Za sériou bombových útokov, ktorých terčom sa stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja, boli členovia jednej rodiny. Samovražednými útočníkmi bola matka, otec a ich deti. Útoky v kostoloch v si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych a vyše 40 zranených. Matka s dvoma deťmi (dcéry mali 9 a 12 rokov) sa odpálili v jednom kostole a otec so synmi (vo veku 16 a 18 rokov) zaútočili na ďalšie dva kostoly. K zodpovednosti sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Išlo o najtragickejší útok v Indonézii od roku 2005.

19. januára 2019 - Dvaja budhistickí mnísi zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, čo neznámi ozbrojenci zaútočili na chrám v nepokojnej provincii na juhu Thajska. Útok sa odohral, keď skupina ozbrojencov večer vnikla do budhistického chrámu v provincii Narátchivát na hraniciach s Malajziou a zaútočila na miestnych mníchov.

27. januára 2019 - Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších viac ako 80 utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo počas nedeľňajšej omše v rímskokatolíckej katedrále na juhofilipínskom ostrove Jolo (vysl. cholo), na ktorom sú aktívni moslimskí militanti.