Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V. Putin odsúdil prenasledovanie Jehovových svedkov

Ruský prezident Vladimír Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský najvyšší súd vlani zakázal vlani zakázal Jehovovým svedkom činnosť a označil ich za extrémistickú organizáciu.

Moskva 18. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval kroky tamojších orgánov proti náboženskému spoločenstvu Jehovových svedkov, ktoré sú vnímané ako prenasledovanie, a prisľúbil, že sa bude touto záležitosťou zaoberať. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP.

Ruský najvyšší súd vlani zakázal vlani zakázal Jehovovým svedkom činnosť a označil ich za extrémistickú organizáciu. Nariadil tiež zhabanie majetku tohto spoločenstva. Takmer 100 jehovistov čelí v súčasnosti v Rusku obvineniam a 25 z nich čaká na súdny proces vo väzbe.

Ľudskoprávni aktivisti upozornili Putina na ťažkosti Jehovových svedkov minulý týždeň. Prezident skritizoval vznášanie obvinení z extrémizmu voči prívržencom tejto kresťanskej denominácie ako "nezmysel" a prisľúbil, že preskúma prebiehajúce súdne konania. Jeho vyjadrenia zverejnil Kremeľ v pondelok.

Pred vydaním spomínaného zákazu mali Jehovovi svedkovia podľa vlastných údajov v Rusku približne 170.000 stúpencov. Činnosť im zakázali v období, keď rastie vplyv ruskej pravoslávnej cirkvi a pravoslávie sa stalo v Rusku fakticky oficiálnym náboženstvom, pripomína AP.