Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Taliansku vlani zaznamenali takmer 5000 prípadov osýpok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Epidémia tohto nákazlivého vírusového ochorenia si v Taliansku minulý rok vyžiadala štyri životy.

Rím 26. januára (TASR) - V Taliansku vlani zaznamenali 4991 prípadov osýpok, čo predstavuje takmer šesťnásobný nárast oproti roku 2016. Oznámilo to vo štvrtok talianske ministerstvo zdravotníctva.

Epidémia tohto nákazlivého vírusového ochorenia si v Taliansku minulý rok vyžiadala štyri životy. Situáciou v krajine sa už začala zaoberať aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V samotnom Taliansku šírenie osýpok rozprúdilo už aj tak veľmi spolitizovanú diskusiu okolo očkovania. Vládnuca Demokratická strana (PD) premiéra Paola Gentiloniho vlani presadila legislatívu, ktorá ukladá povinnosť očkovania maloletých proti desiatim chorobám vrátane osýpok, rubeoly, čierneho kašľa, mumpsu a ovčích kiahní.

Zavádzanie povinnej vakcinácie alebo efektivitu očkovacích látok naopak spochybňujú antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická Liga Severu (LN), ktoré by sa po marcových parlamentných voľbách rady ujali moci. Odporcovia očkovania organizovali aj protesty v uliciach talianskych miest.

V roku 2013 talianske úrady zaznamenali 2211 prípadov osýpok, v roku 2014 ich bolo1674, v roku 2015 251 a v roku 2016 844.

Podľa vlaňajších údajov sa miera zaočkovanosti proti osýpkam v Taliansku znížila na približne 87 percent (požaduje sa najmenej 95 percent).

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, pretože ich pôvodca sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Ochorenie môže byť aj smrteľné. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie.