Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Záhrebe odhalili sochu prvého prezidenta nezávislého Chorvátska

Prvý prezident nezávislého Chorvátska Franjo Tudjman. Foto: TASR/AP

Pod Tudjmanovým vedením získalo Chorvátsko 25. júna 1991 úplnú nezávislosť a medzinárodné uznanie a v auguste 1992 ho zvolili za prezidenta chorvátskeho štátu.

Záhreb 10. decembra (TASR) - Sochu prvého prezidenta nezávislého Chorvátska Franja Tudjmana odhalili v pondelok v Záhrebe za účasti vrcholných štátnych predstaviteľov, informovala agentúra AP.

"Prvý prezident Chorvátska je do našej histórie zapísaný ako veľký muž... a je našou povinnosťou uctiť si jeho pamiatku," povedala súčasná chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitanovičová, ktorú citoval webový portál Balkan Insight. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič pochválil Tudjmanovu múdrosť.

Pod Tudjmanovým vedením získalo Chorvátsko 25. júna 1991 úplnú nezávislosť a medzinárodné uznanie a v auguste 1992 ho zvolili za prezidenta chorvátskeho štátu. V zahraničí ho však podľa AP považovali za pravicového nacionalistu, ktorého politika prispela k zvýšeniu etnickej nenávisti a krviprelievaniu v susednej Bosne.

Sochu odhalili v deň 19. výročia Tudjmanovej smrti. Bývalý prezident zomrel na rakovinu 10. decembra 1999 v Záhrebe a unikol tak obvineniu z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, z ktorých ho podozrieval Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu.