Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Varna bola dejiskom spoločného zasadania bulharskej i rumunskej vlády

Na snímke Varna Foto: Facebook

Obe krajiny sú desať rokov členmi Európskej únie. Za ich vstup do Schengenu sa nedávno vo vystúpení na pôde Európskeho parlamentu vyslovil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Varna 3. októbra (TASR/Teraz.sk) - Dejiskom spoločného zasadania vlád Bulharska a Rumunska bola dnes Varna, tretie najväčšie bulharské mesto ležiace na čiernomorskom pobreží.

Rumunský premiér Mihai Tudose po rokovaní oboch vládnych kabinetov konštatoval, že považuje za možné, aby sa obe balkánske krajiny stali v priebehu roka súčasťou Schengenu. "Sme ostrovmi stability a bezpečnosti," konštatoval.

Hostiteľ, predseda bulharskej vlády Bojko Borisov zdôraznil úsilie svojej krajiny o ochranu vonkajšej hranice Únie s Tureckom. Súčasne poznamenal, že vďaka ochote tureckej strany spolupracovať je migrácia v tejto časti starého kontinentu momentálne nulová.

Obe krajiny sú desať rokov členmi Európskej únie. Za ich vstup do Schengenu sa nedávno vo vystúpení na pôde Európskeho parlamentu vyslovil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Predmetom dvojstranných rozhovorov boli aj výstavba tretieho mosta cez Dunaj spájajúceho obe krajiny či cezhraničných diaľnic. Účastníci podpísali päť dvojstranných dohôd, okrem iného o dodávkach elektrickej energie a bezpečnosti lodnej dopravy.

Obaja premiéri otvorili dnes pred balkánskym summitom, na ktorom sa takisto vo Varne očakávala ešte účasť predsedu gréckej vlády Alexisa Tsiprasa a srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, nový hraničný priechod Lipnita-Kajnardža, ktorý spája juhovýchod Rumunska so severovýchodom Bulharska a uľahčí medzinárodnú dopravu v regióne.

Priechod, ktorý vznikol s nákladmi vo výške šesť miliónov eur, bude otvorený od 8.00 h do 20.00 h.

Hlavnou témou vrcholnej schôdzky balkánskych činiteľov budú regionálne projekty v oblasti infraštruktúry. Bulharsko by však na tomto fóre chcelo hovoriť aj o prioritách svojho budúceho predsedníctva v Únii v prvom polroku 2018 vrátane začlenenia krajín západného Balkánu do EÚ.