Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vedci: Kliešťov je v českých mestských parkoch viac než v lesoch

Na snímke kliešte v Petriho miske. Foto: TASR - František Iván

Výsledky za minulú sezónu ukázali, že v mnohých parkoch bolo infikovaných boreliózou viac ako 30 percent kliešťov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 25. marca (TASR) - Kliešte vyskytujúce sa v mestských parkoch v Česku sú infikované častejšie než tie v prírode. Baktérie spôsobujúce lymskú boreliózu objavili vedci z projektu Kliešte v meste u každého štvrtého kliešťa. Správu o tom zverejnila Akadémia vied ČR (AV ČR), informuje TASR.

Odborníci zo Štátneho ústavu v Prahe, Technickej univerzity v Ostrave a parazitológovia z AV ČR zbierali kliešte v každom krajskom meste a zisťovali, nakoľko sú pre človeka nebezpečné. Výsledky za minulú sezónu ukázali, že v mnohých parkoch bolo infikovaných boreliózou viac ako 30 percent kliešťov.

Počas prvých ôsmich mesiacov projektu vedci nazbierali viac ako 3000 kliešťov a testovali ich na prítomnosť piatich druhov baktérií, ktoré môžu u ľudí spôsobovať ochorenia. "Takmer polovica kliešťov, presne 44 percent, bola infikovaných aspoň jednou z baktérií," uviedol vedúci projektu Václav Hönig z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Najčastejšie sa vyskytovala baktéria spôsobujúca lymskú boreliózu. Objavili ju v 26 percentách kliešťov.

Aktivitu kliešťov sledujú vedci priebežne počas celého roka v parkoch v Prahe, Ostrave a Českých Budějoviciach. Vedci zaznamenali rozdiely medzi parkami v závislosti od toho, či išlo o udržiavané mestské parky alebo lesoparky. "Na rôznych miestach sme našli od jedného až po 72 kliešťov na 100 metrov štvorcových," povedal Hönig a dodal, že najviac kliešťov sa vyskytuje v menej udržiavaných častiach parkov.

"Vo všetkých krajských mestách sme našli v priemere 15 aktívnych kliešťov na 100 metrov štvorcových, čo je výrazne viac ako v lesoch," uviedol vedúci Národného referenčného laboratória (NRL) pre dezinsekciu a deratizáciu Štátneho zdravotného ústavu Martin Kulma.

Výsledky výskumu ukazujú, že s kliešťami a nimi prenášanými infekciami sa ľudia môžu stretnúť v mestských parkoch, lesoparkoch a v záhradách častejšie než v lesoch.

"V mestách, kde je významne vyššia frekvencia pohybu ľudí a len málokto pred prechádzkou v parku použije repelent alebo po návrate zo záhrady skontroluje, či nemá na tele prisatého kliešťa, predstavuje tamojšia zeleň vysoké zdravotné riziko," uviedla vedúca Národného referenčného laboratória pre lymskú boreliózu Kateřina Kybicová.