Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Veliteľ armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Gaze

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari ukazuje novinárom jednu z iránskych balistických rakiet, ktorá bola zastavená izraelským protivzdušným obranným systémom počas víkendového útoku Iránu na Izrael, na vojenskej základni Julis, na juhu Izraela 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Hovorca izraelskej armády sa v nedeľu prihovoril aj rukojemníkom, ktorých Hamas zadržiava v Gaze.

Tel Aviv 21. apríla (TASR) – Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi schválil plány pokračovania vojny v Pásme Gazy, oznámila v nedeľu večer armáda. Podľa izraelských médií zahŕňajú aj operáciu v meste Rafah. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Halevi "schválili ďalšie kroky", uviedol armádny hovorca Daniel Hagari. Podľa verejnoprávnej televízie Kan je súčasťou plánov vojenská operácia v Rafahu na juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom. Evakuáciu civilného obyvateľstva tam údajne možno očakávať v krátkom čase.

Spojenci Izraela dôrazne varujú pred ofenzívou v Rafahu, pretože tam našli útočisko státisíce Palestínčanov, ktorí utiekli pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy. Izrael však pokladá operáciu v Rafahu za potrebnú na zničenie zvyšných jednotiek palestínskej islamistickej organizácie Hamas. Tvrdí, že inak možno očakávať oživenie Hamasu.

Hovorca izraelskej armády sa v nedeľu prihovoril aj rukojemníkom, ktorých Hamas zadržiava v Gaze. "Budeme bojovať, pokým neprídete domov," povedal s tým, že príbuzní rukojemníkov sú v neznesiteľnej situácii a na oslobodenie ich milovaných sa urobí všetko.