Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Experti prípísali členom Madurovej vlády zločiny proti ľudskosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Experti vyjadrili podozrenie, že počas protestov vo Venezuele v rokoch 2014 a 2017 spáchali tamojšie bezpečnostné sily a provládni ozbrojenci dokopy 131 vrážd.

Washington 30. mája (TASR) - Venezuelskí predstavitelia pôsobiaci vo vláde prezidenta Nicolása Madura sa dopustili zločinov proti ľudskosti. Vyplýva to zo zistení medzinárodnej skupiny expertov, ktoré priniesla v noci na stredu agentúra AP.

Experti vyjadrili podozrenie, že počas protestov vo Venezuele v rokoch 2014 a 2017 spáchali tamojšie bezpečnostné sily a provládni ozbrojenci dokopy 131 vrážd. Od roku 2015 tiež bolo podľa nich v tejto juhoamerickej krajine nezákonne popravených vyše 8000 ľudí. Ďalších 12.000 bolo svojvoľne zadržiavaných v období od prezidentských volieb v roku 2013.

Trojčlenná skupina, pracujúca na základe poverenia Organizácie amerických štátov (OAŠ), odporučila v utorok, aby boli tieto zistenia odovzdané Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Generálny tajomník OAŠ Luis Almagro uviedol, že okrem 400-stranovej správy skupiny odovzdá ICC aj príslušný dôkazový materiál.